Regionen bjuder på mingelkväll – vill locka tillbaka sjuksköterskor

Publicerad:
Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland, vill veta hur de ska kunna locka tillbaka sjuksköterskor som slutat och bytt arbetsgivare. Foto: Peter Bäcker

250 sjuksköterskor i Värmland har fått en inbjudan i brevlådan.

Det är hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert som sträcker ut en hand.

– Jag vill gärna lyssna in och höra vad som behöver göras för att de ska vilja komma tillbaka till oss, säger hon.

Region Värmland fixar en mingelkväll för sjuksköterskor som tidigare sagt upp sig från regionen. NWT har vid flera tillfällen skrivit om sjuksköterskor som lämnat regionen som arbetsgivare för privata vårdgivare, bemanningsföretag och tjänster inom kommunen.

– Jag hoppas att många kommer, både för att ge oss feedback men också för att träffa kollegor, säger Lena Gjevert.

Vad hoppas ni uppnå med det här mötet?

– Det är att lyssna in. Vi är nya allihop i min ledningsgrupp, både jag och mina områdeschefer började precis före eller under pandemin. Så vi är en väldigt ny grupp som vill lyssna in.

Sjuksköterskors löner höjs med 2 000 kronor: ”Hoppas få fler medarbetare”
Målet just nu är att vi vill ha en dialog.
Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland.

Upp till bevis

En av orsakerna till att många sjuksköterskor sagt upp sig under de senaste åren är arbetsmiljön, vilket är ett problem som finns i hela Sverige. I Värmland har det varit svårt att som sjuksköterska få tillräckligt med återhämtning och NWT har flera gånger tidigare rapporterat om hög arbetsbelastning på flera arbetsplatser.

Andra åtgärder som behöver göras är enligt Lena Gjevert att höja kvalitén på handledningen av sjuksköterskestudenter. Därför har regionen beslutat om en ny bemanningsmodell som bland annat innebär ökad bemanning.

– Det viktigaste jag har är mina medarbetare. I två år har det varit en väldigt speciell situation. Jag har lett bara under pandemin. Nu får jag möjlighet att fokusera på många andra stora saker som är viktiga för värmlänningarna, patienterna, och min personal.

Tror du att det finns sjuksköterskor som är intresserade av att börja arbeta för Region Värmland igen?

– Det vet man inte. Målet just nu är att vi vill ha en dialog. Vi vill visa vad vi tänker och få inspel på det. Sedan är det upp till bevis att det blir verkstad av det vi säger. Att vi har en bemanningsplan, att vi satsar på kompetenshöjning, och så vidare.

Inhämtar ni feedback även från sjuksköterskor som är anställda hos er idag?

– Ja det jobbar man med ute. Vi arbetar med aktivt medarbetarskap som är en metod som varje chef jobbar med i sin personalgrupp. Det handlar om hur man jobbar, hur man har det tillsammans, hur man får till kompetenshöjning. Det håller på att rulla igenom hela hälso- och sjukvården.

Över 100 vårdanställda får gå ned i arbetstid – med bibehållen lönNytt larm om slutkörd vårdpersonal – skyddsombudets utspel: "Vi är Titanic"

Artikeltaggar

Lena GjevertSjuksköterskaVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare