Hoppa till huvudinnehållet

Gå med i Nato och behåll kärnkraften

Publicerad:
Vill vi verkligen att Sverige ska vara Europas egen Ove Sundberg, karaktären i tv-serien Solsidan, som inte lånar ut socker till grannarna men förväntar sig att de ska ställa upp varje gång han själv vill ha hjälp, skriver Niklas Wikström. Foto: Magnus Andersson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Men vi gör så, vi hoppas på det bästa – eller så går vi med i Nato samt behåller kärnkraften ett tag till, skriver Niklas Wikström.

Fråga ett. Människor i Ukraina skickar sina barn till skyddsrum eller med bekanta som flyr till främmande länder, istället för till skolan. Här i Sverige tar vissa det relativt lugnt och politiker såsom försvarsminister Peter Hultqvist (S) förlitar sig på bilaterala avtal och alliansfrihet, underförstått att Sverige inte skulle stå ensamt om kriget kommer. Frågan här är – har vi råd att inte gå med i Nato? Fråga två. Kan vi fortsätta avveckla kärnkraften i Sverige när energipriserna stiger och Putin finansierar krig med gaspengar från bland annat Sverige?

För Liberalerna är svaret, och har redan tidigare varit – nej. Vi kan inte tro att ensam är stark, Nato behövs, och vi kan inte ta bort kärnkraften när vi behöver alternativ till Putins gas och fler energikällor för att minska vår sårbarhet.

Vill vi verkligen att Sverige ska vara Europas egen Ove Sundberg, karaktären i tv-serien Solsidan, som inte lånar ut socker till grannarna men förväntar sig att de ska ställa upp varje gång han själv vill ha hjälp? Eller vill vi vara en lagspelare som ställer upp för andra så som vi vill att de ska ställa upp för oss?

Så skriver du en debattartikel

Liberalerna är övertygade om att frihet måste försvaras och att vi måste göra detta tillsammans med andra. Vid ett eventuellt finskt medlemskap i Nato står vi än mer ensamma och det är dags att regeringen gör en verklighetscheck och påbörjar resan mot ett Nato-medlemskap.

Ett argument mot ett svenskt Nato-medlemskap är att vi riskerar att hamna i samma lag som Trump, om han vinner kommande val i USA. Men han blir inte mindre farlig, och kommer troligtvis inte orsaka mindre skada, för att vi står utanför Nato. De bilaterala samarbeten som Peter Hultqvist hänvisar till när han menar att Sverige inte står ensamt inkluderar just USA.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att Sverige inte importerar rysk gas samtidigt som SVT:s granskning (6/4), visar att minst 20 fartyg rysk gas anlände till Sverige under förra året. Liberalerna har redan innan kriget i Ukraina, till exempel i samband med beslut om att avveckla svensk kärnkraft, varnat för ett Europa beroende av rysk gas. Ett sätt att minska Europas beroende av gas är sluta lägga ned kärnkraften.

Stödet för kärnkraften har i den senaste Novusmätningen ökat från 46 till 56 procent. Putin är i nuläget roten till mycket ont, till viss del även våra höga energipriser, men det har också förts en naiv energipolitik där kärnkraft avvecklats utan tillräckliga alternativ. Liberalerna värnar om en klimatsmart och stabil elproduktion som består i en mix av vattenkraft, förnybart och kärnkraft. Detta ligger i linje med forskningen som framhåller att en mångfald av system för energiförsörjning skapar motståndskraft och gör oss mindre sårbara i kristider.

I kristider är det ett känt fenomen att människor söker trygghet genom att rösta på sittande regering. Det är dock viktigt att aktivt göra ett val, att själv fundera på vilken politik som är bäst för vårt land. Nato-medlemskap, en motståndskraftig och verklighetsanpassad energi- och försvarspolitik är sedan långt tillbaka något som Liberalerna arbetat för.

Niklas Wikström

Ordförande, Liberalerna Värmland

Artikeltaggar

Ann LindeDebattElElpriserFörsvaretKärnkraftKlimatKrisberedskapLiberalernaNatoNiklas WikströmNovusPeter HultqvistSäkerhetspolitikSocialdemokraternaSolsidanSverigeSVTUkrainaUSAVladimir Putin