Sexualundervisning har ofta varit ett omdiskuterat ämnesområde.
Nu kommer Svenska Filminstitutet till Karlstad för att prata om hur man genom film kan underlätta för både lärare och elever när det rör undervisning kring sexualitet, samtycke och relationer.
Fatima Khayari minns de påvra och tafatta försöker till sexualundervisning under 90-talet på Norrstrandsskolan och Tingvalla gymnasiet i Karlstad. När hon sedan gick vidare och utbildade sig till lärare under fem år, minns hon inte om sexualundervisning ens nämndes.
I dag arbetar hon som projektledare på Svenska Filminstitutet i Stockholm och är projektledare för en satsning där film blir ett redskap för både verksamma och blivande pedagoger.
– I ett så mångfacetterat ämnesområde som det rörande sex, samtycke och relationer kan film verkligen göra skillnad, säger Fatima Khayari.
– Många har med sig märkliga upplevelser från skolans sexualundervisning, lärare har ofta känt sig obekväma kring att undervisa sex och samlevnad. Till stor del på grund av att de själva vare sig fått tillräcklig utbildning eller fortbildning.
Svenska Filminstitutet ger sig ut på en turné kring sex, relationer och film. Turnén når Karlstad den 9 maj och tanken är att utifrån fem spelfilmer – bland annat Guldbaggeprisade "Pleasure" – kunna presentera ett underlag för vidare diskussion och arbete. Projektet görs i samarbete med Lärarförbundet student och RFSU.
– RFSU har expertisen på ämnesområdet, de har under många, många år arbetat med sexualupplysning. De har erfarenhet av att ha träffat tusentals elever och pedagoger, samt mött personal på ungdomsmottagningar. Tillsammans har vi skapat ett pedagogiskt paket som ska gör det enklare för lärare att jobba med de här frågorna i klassrummet.
”Film en empatimaskin!”
Det handlar om att skapa en trygghet i att initiera samtal och diskussion inom ett ämnesområde som ofta kan upplevas som svårt.
– På många sätt är film oslagbart när det handlar om att skapa igenkänning, empati och känslor. Filmen är en empatimaskin! För både elever och pedagoger kan det vara känsligt att prata om frågor rörande sexualitet eller samtycke. Men kan man samlas runt något man sett och upplevt tillsammans är det enklare att tackla de svåra frågorna.
Fatima Khayari, som är född 1980, berättar om sin egen erfarenhet.
– När jag gick på Tingvallagymnasiet minns jag hur det rullades in en tv-vagn i klassrummet och en film spelades upp och sedan var det inte så mycket mer med det. Man fick se bilder på könsorgan och så handlade det mest om prevention – du ska icke bli gravid, du ska icke få en könssjukdom.
– Det fanns kapitel i läroböckerna som benämnde pornografi som en synd, sexualitet som inte var heterosexuell beskrevs som något udda och så vidare. Det gav en skruvad bild, felaktig och alldeles för snäv bild av vad sexualitet och relationer kunde vara.
Filminstitutets projekt vill skapa verktyg för lärare att hantera både de enkla och de komplexa frågorna.
– En sak som samtycke till exempel. Det kan vara väldigt svårt att förklara i skrift, men om man kan visa upp en situation på film som rör samtycke, så blir det enklare. Det handlar om att rusta våra pedagoger. Genom de fem filmerna kommer man åt världar som till vardags i skolan kanske upplevs som hemliga.
Fem filmer
Genom att besöka seminariet får man tillgång till de fem filmerna ”Hjärtat”, ”Parning”, ”Alltid Amber”, ”Slalom” och ”Pleasure”. Samtliga filmer har filmhandledningar som finns att hitta på Filminstitutets webb.
När projektet besöker Karlstads universitet är det lärarestudenter som är den stora målgruppen, men Fatima Khayari trycker på att arrangemanget är öppet för alla.
– Alla är välkomna. Vi hade vårt första seminarium i Stockholm här om dagen och då kom det bland annat en barnmorska, hon var strax över 70 - som fortfarande arbetar på ungdomsmottagning - och hon grät efteråt. Hon tyckte att hon hade lärt sig så mycket, det var fantastiskt för henne att äntligen få med sig de här kunskaperna.
Svenska Filminstitutets seminarium om sexualitet, samtycke och relationer äger rum på Karlstads universitet måndag den 9 maj, föranmälan sker på Filminstitutets hemsida.