Hoppa till huvudinnehållet

Wermland Equestrian Games utökas till två helger

Publicerad:
Här är en kvartett som laddar för sommarens hästtävlingar på Hammarö: Lotta Strömbäck och Lars Wendel, medieansvariga, Sophie Wilhelmsson, tävlingsledare, och Christofer Bramfeldt, ordförande i Sörmons ridklubb. Foto: Tommy Pedersen

Hammarös stortävling Wermland Equestrian Games växer från en helg till två och för första gången sedan 2019 tillåts även publik.

– Det är vi väldigt glada över, säger tävlingsledaren Sophie Wilhelmsson.

Belgisk sanddoktor fixar banan till Hammarös stortävling: ”Bäst i världen”

Wermland Equestrian Games blev större och större och 2019 startade 800 hästar. 2020 var det inställt på grund av pandemin och 2021 valde arrangören att sänka maxtaket till 600.

– 800 var väl mycket. Nu kom vi fram till möjligheten att dela upp i två helger, förklarar Sophie Wilhelmsson.

4–5 juni är det regional tävling för ponny och stor häst och 9–12 juni den sedvanliga tävlingen, med ponny och häst upp till 1,50-klasser, 7-Star Spring Tour och kval till Falsterbo.

– Totalt för båda helgerna tror jag det blir 700–800 hästar.

Kommer det några landslagsryttare?

– Anmälningarna öppnar inom kort så det är inget jag kan avslöja just nu, men vi brukar få ett flertal elitryttare från Sverige.

Några som tidigare varit på plats och det finns förhoppningar om är Douglas Lindelöw, Malin Baryard-Johnsson och utflyttade värmlänningen Filip Ågren.

Av värmlänningar ställs hopp till Equality riders Linn Holm, som fött barn men är på väg tillbaka, Ellinore Edgren och Josefin Torell från Sunne och Jenny Kristoffersson, Arvika.

I ponnyklasserna kan det bli fler framgångar.

– Vi i Equality riders var på en tävling på Grevagården i helgen och vann många klasser. Ponnyryttarna är verkligen på väg uppåt, säger Sophie Wilhelmsson, som såg elvaåriga dottern Katharina ta en av segrarna.

Fjolårets nyhet derby, en blandning av hoppning och fälttävlan, men alla hindren måste gå att riva, ingår nu också.

– I år lägger vi till ett derby på en lägre höjd, 1,25, för att flera ryttare önskade det.

Egentligen blir det tävlande på anläggningen tre helger i rad.

Det rivstartar redan den 26–29 maj eftersom Sörmons ridklubb valt att använda Equality Line Arena för sitt arrangemang.

– Vi tävlar i fyra dagar med ponny och storhäst. Det blir 200 starter om dagen. Ridskoleekipage kan få hoppa också, säger Sörmons ordförande Christofer Bramfeldt.

De flesta klubbar vill annars arrangera på sin egen hemmabana.

– Hela Värmlands ridsport utvecklas om fler använder den här anläggningen, inte många i Sverige har den standarden.

Artikeltaggar

HästsportThomas WilhelmssonWermland Equestrian Games

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.