Nedskräpning vid Tyrstugan i Karlstad är ett återkommande problem, enligt Karl Nilsson, medlem i föreningen Ok Tyr.
Efter påskhelgen har massvis med flaskor och burkar hittats på området.
– Det är riktigt tråkigt. Vi måste ju hinna dit och städa innan det kommer barnfamiljer tidigt på mornarna, säger han.
Enligt klubben Ok Tyr har Tyrstugan blivit ett tillhåll för festsugna grupper, som väsnas, skräpar ner och klottrar.
Under förra året utsattes området för skadegörelse vid ett flertal tillfällen – då förstördes bland annat klubbens staket vid parkeringen.
OK Tyr drabbat av omfattande skadegörelseMer skadegörelse vid TyrstuganOch under påskaftonsmorgonen möttes Karl Nilsson åter igen av en dyster syn, när han dök upp vid den allmänna grillplatsen.
– Det har varit såhär varje fin helg under hela hösten också. Det spelar ingen roll om det är storhelg eller vanlig helg, bara solen skiner och det är varmt så är de här och lämnar skräp, burkar och flaskor, säger han.
Karl Nilsson, som tidigare varit ordförande i klubben, brukar fortfarande vistas mycket i området.
– Nu är jag pensionerad, men vill ändå ha något att göra när jag är lite ledig, så allmän städning gör mig ingenting. Men som det ser ut nu... det är inte roligt längre.
Enligt Karl Nilsson är det ofta bråttom att städa upp efter festprissarna, eftersom barnfamiljer ibland vistas vid grillplatserna tidigt på helgmornarna.
– Det är kommunens grillplats och jag skulle vilja att de tar mer ansvar. Sen är det ingen som städar på just helger i kommunens regi, det förstår jag. Men det är många som gillar den här platsen, och bara för att vår föreningsstuga ligger i anslutning tänker de att vi ansvarar för städningen.
Vet ni vilka det är som skräpar ner?
– Det är lite olika. Ibland åker vi upp på kvällarna och då kan det sitta 30-40 stycken där, och det är vuxna människor vi har att göra med, inga smågölingar. Men man vill inte bli osams med dem så det känns inte värt att säga något.
Tidigare incidenter har polisanmälts, men inte påskhelgens nedskräpning.
– Det är nästan ingen idé. Man blir vänligt bemött av polisen, men inte mer. Jag skulle vilja att de tittar upp och skapar lite skräck, säger Karl Nilsson.
Fakta
Vad säger lagen?
• Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Den som skräpar ner kan få böter eller fängelse om nedskräpningen är mer omfattande.
• Mindre nedskräpning, till exempel om man kastar ett enstaka skräp på gatan, kan leda till en bot på 800 kr.
• Med skräp menas både mindre föremål som glas, papper, engångsgrillar och fimpar och större föremål som byggavfall, möbler, bilar och hemelektronik.
• Den som med flit eller av oaktsamhet skräpar ner på en plats där allmänheten har tillträde till kan dömas för nedskräpningen, och straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Den här typen av nedskräpning kallar regeringen ”nedskräpning av normalgraden”, och det handlar om nedskräpning av större föremål eller i stor omfattning.
Källa: Håll Sverige Rent