Hoppa till huvudinnehållet

Karin från Filipstad frågas ut av Mark Levengood – kan bli ny ärkebiskop

Publicerad:
Karin Johannesson från Filipstad är biskop i Uppsala stift och blev känd som skidprästen när hon jobbade i norra Värmland. Nu kan hon bli ny ärkebiskop. Foto: Lisa Olaison

Hon prästvigdes för tolv år sedan och är biskop i Uppsala.

Nu kan Karin Johannesson från Filipstad efterträda Antje Jackelén som ärkebiskop i Svenska kyrkan.

På fredagen är hon en av fem kandidater som frågas ut inför valet i maj.

Alla fem kandidater i ärkebiskopsvalet frågas ut på fredagen av författaren och programledaren Mark Levengood och SVT-journalisten Anna Lindman.

Hur känns det inför utfrågningen?

– Jag tycker att det är kul att få diskutera och samtala om avgörande frågor för Svenska kyrkan och för oss människor.

Vad tänker du om utfrågarna?

– Jag har inte träffat dem förut, men jag har sett dem på tv och jag har hört väldigt mycket gott om dem, så det ska bli kul.

Vilken är den svåraste frågan de kan ställa?

– De svåraste frågorna är de man uppfattar som ”hör de verkligen hemma i en sådan här utfrågning?”, men nu tror jag inte att det kommer att hända.

Val i maj

I maj hålls första valomgången. Får ingen kandidat över hälften av rösterna ställs de två med flest röster mot varandra i en andra omgång i juni.

”Att det som är vårt alldeles normala församlingsarbete över hela Sverige, att det är kopplat till våra livsfrågor tror jag vi behöver få fram mycket bättre.”
Karin Johannesson, kandidat i ärkebiskopsvalet

Karin Johannesson säger att inför ett ärkebiskopsval får man frågan om man står till förfogande.

– Jag är beredd ifall kyrkan kallar. Är det så att andra människor ser att det är just jag med de förmågor och talanger jag har som kan vara rätt person som ärkebiskop i Svenska kyrkan just nu? Då åtar jag mig det uppdraget.

Vad tänker du att du skulle kunna tillföra?

– Jag var religionsfilosof innan jag blev biskop och har reflekterat och skrivit om andligt sökande och existentiella frågor i Sverige i dag och jag skulle kunna tala offentligt om de frågorna. Det gör jag som biskop också.

Värmländska Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, kan bli ny ärkebiskop.
Värmländska Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, kan bli ny ärkebiskop. Foto: Svenska kykan

Hon upplever att många svenskar är intresserade av livsåskådning, även om antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunker stadigt.

– Det gäller för oss som kyrka att skapa goda möjligheter för människor att erfara livets och trons mysterier och att hitta vägar in. Det tror jag att jag skulle kunna tillföra tankar och erfarenheter om.

Hur skulle du kunna använda dina kunskaper för att vända medlemstrenden?

– Det handlar om att kommunicera tro på ett sätt som inte blir förenklat eller förytligat, säger hon och fortsätter:

– Att det som är vårt alldeles normala församlingsarbete över hela Sverige, att det är kopplat till våra livsfrågor tror jag vi behöver få fram mycket bättre.

Hur troligt är det att du blir vald?

– Jag tror inte att sannolikheten är jättestor, eftersom jag har väldigt långt kvar till min pension. Så skulle jag själv resonera om jag var någon av dem som röstar. Det skulle kunna bli en ganska lång ärkebiskopsperiod, säger Karin Johannesson som fyller 52 år senare i år.

Känd som skidpräst

Hon växte upp i Filipstad och har jobbat i Värmland, bland annat som ”skidpräst” med ansvar för turisterna i Branäs och på Långberget. Fortfarande har hon kvar en fot i Värmland, bland annat genom sin stuga i Ransby.

– Den är min tillflyktsort på många sätt. Jag är alltid där när jag är ledig. Sedan har jag mina föräldrar i Filipstad.

Nuvarande ärkebiskop Antje Jackelén ska gå i pension.
Nuvarande ärkebiskop Antje Jackelén ska gå i pension. Foto: Pontus Lundahl/TT

Även i Uppsala domkyrka finns ett stråk av Värmland: den skrud hon bär när hon håller gudstjänster bars av den tidigare ärkebiskopen Olof Sundby från Karlskoga.

– Han har faktiskt haft en sejour som präst i norra Värmland i precis samma by, Ransby, som jag har min stuga.

Om stugan blir Svenska kyrkans nästa ärkebiskops återstår att se.

Karin Johannesson är nu biskop i Uppsala stift. På bilden Uppsala domkyrka.
Karin Johannesson är nu biskop i Uppsala stift. På bilden Uppsala domkyrka. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ärkebiskopsvalet

Fredag den 22 april hålls en utfrågning med de fem kandidaterna i ärkebiskopsvalet. Den direktsänds på svenskakyrkan.se och leds av författaren och programledaren Mark Levengood och SVT-journalisten Anna Lindman.

De övriga fyra kandidaterna är Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, och Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

Den första valomgången hålls den 18 maj. Om ingen av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna hålls en andra valomgång med de två kandidater som fått flest röster den 8 juni.

876 personer får rösta i ärkebiskopsvalet. Rösträtt har ledamöter i kyrkostyrelsen och stiftsstyrelser och domkapitel i kyrkans tretton stift samt diakoner och präster som jobbar i Uppsala stift.

Nuvarande ärkebiskop Antje Jackelén lägger ner sin stav den 30 oktober och hennes efterträdare välkomnas den 4 december.

Artikeltaggar

Antje JackelénBiskopenEtik och religionKarin JohannessonLivsåskådningMark LevengoodRansbySvenska kyrkanUppsalaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.