Polisen måste få rätt verktyg

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Belgisk polis använder vattenkanoner effektivt.
Foto: Francisco Seco/AP
Påskhelgens våldsamma kravaller på flera håll i landet visar på hur underdimensionerad svensk polis är för att kunna hantera sådana här upploppssituationer. Det handlar om såväl bristande numerär, utrustning som ledningsförmåga. Det ledde till att det förmenta våldsmonopolet inte längre kunde vara just ett våldsmonopol.

Vi har dock en regering som inte vill se de brister som är uppenbara för alla. Justitieminister Morgan Johansson (S) inbillade sig att en uppmaning till våldsverkarna om att "gå hem, omedelbart" skulle hörsammas. Han hävdar också att poliserna inte var för få, möjligtvis kunde de varit på fel ställe. Kraven från oppositionen att införskaffa vattenkanoner avfärdar han också.

En sådan nonchalans inför händelser där svensk polis fick retirera och lämna över till terrorhuliganerna är upprörande och stötande. I många andra länder hade detta lett till justitieministerns avgång. Problemen är inte heller nya, så man kan inte skylla på att vi inte var förberedda. Att också gängkriminella var aktiva i upploppen, förstörelsen och attackerna mot polisen borde stämma till eftertanke.

Det är klart att vi har för få poliser – 200 poliser per 100 000 invånare. Bara två andra länder i Europa har lägre polistäthet. I Tyskland går det 300 poliser på 100 000 invånare, och så lyckas de också betydligt bättre med att hantera kravallsituationer. Den egna numerären är viktig när det gäller att få stopp på våldsamma protester i stor skala. Genom sitt blotta antal kan man överväldiga sin motståndare.

Sedan har de dessutom bättre verktyg, som vattenkanoner. De är oerhört effektiva för att kyla av upphetsade situationer och skapar ett behörigt avstånd mellan polis och huliganer. Svensk polis tvingas ofta gå nära för att kunna ge effekt, men då ökar också risken för skador och även dödsfall. Under påskhelgens oroligheter sköts varningsskott vid flera tillfällen, och stenkastarna hade mord i sinnet mot poliserna.

Redan vid Göteborgskravallerna i samband med EU-toppmötet för 21 år sedan efterlystes det vattenkanoner, men det blev inget av med det. Från 2012 får dock polisen använda tårgas, men först 2020 skaffades utrustning och utbildning av särskilda tårgasskyttar. Kombinerat med vattenkanoner skulle det förhindra att huliganer får övertaget.

Bland annat Moderaterna och Liberalerna har föreslagit att Polisen får tillgång till vattenkanoner. Justitieministern slår ifrån sig och säger att det inte är ett politiskt beslut eller något som efterfrågas av Polisen (SVT 17/4), vilket dock inte stämmer. I en debattartikel i Aftonbladet (18/4) föreslår L att Polisen även får tillgång till paintball-liknande kulor med pepparspray, färg eller märk-dna. Det skulle göra det lättare att spåra och lagföra våldsverkare. Tilläggas kan att Polisen måste få tillgång till mer stryktåliga fordon.

Det hela är även en ledningsfråga. Även om antalet poliser var otillräckligt så är många vittnesmål att flera ville gå tillbaka in och göra sitt jobb, men att olika regionala och lokala polisledningar var rädda för att provocera ytterligare och att de alltså fick lämna områdena åt huliganer som knappast behövde någon mer "provokation" från Polisens sida. Vi måste helt enkelt ha polischefer som har modet och förmågan att hävda det våldsmonopol de har till sitt förfogande, för annars är det svenska samhället väldigt illa ute.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.