Hoppa till huvudinnehållet

Emil Ingmar: Föräldraskap och jakten på norrsken

Publicerad:
”Karlstad är fortfarande som att komma hem. Ännu mer nu efter att jag fått barn. Kopplingen känns starkare”, säger Emil Ingmar som är aktuell med ny musik.
”Karlstad är fortfarande som att komma hem. Ännu mer nu efter att jag fått barn. Kopplingen känns starkare”, säger Emil Ingmar som är aktuell med ny musik. Foto: Fredrik Jonsson

För Emil Ingmar har de senaste månaderna varit en tid av förväntan. Nyligen blev han pappa för första gången och samtidigt har han upplevt en stark längtan till naturen, något som bland annat tagit sig uttryck i en jakt på norrsken.

Nu släpper han musik där han samlat sina intryck.

För några år sedan släppte Karlstadsmusikern Emil Ingmar sitt debutalbum "Karlavagnen". Nu fortsätter han sin utgivning med en ep om sju låtar, musik som till stor del inspirerats av ljus i olika skepnader. Från norrsken till vårens upplivande värme.

– Jakten på norrsken har varit mitt tema den här våren, berättar Emil Ingmar.

Efter att ha firat påsk i Karlstad är han åter i Uppsala där han bor numera.

– Jag har otaliga gånger gett mig ut på kvällar och nätter för att försöka få en glimt av norrsken. Det har varit en tid av väntan, förväntan och förhoppning på flera sätt – jag fick nyligen mitt första barn. Det är nog därför som ljus blev ett tema för de nya låtarna.

Varför har norrsken blivit viktigt för dig just nu i livet?

– Jag vet inte, kanske för att många har pratat om det den senaste tiden. Men jag har haft en stark längtan till naturen överlag, framför allt under pandemin då man mest suttit i en lägenhet och väntat på att få komma ut. Det har säkert också bidragit till min längtan till naturen och dess fenomen. Jag har aldrig upplevt norrsken, vilket är inspirerande. Det finns saker att upptäcka!

Han har döpt ep:n till "Våren". De sju spåren är inspelade i januari, utan någon konkret tanke på förhand om hur de skulle landa. Det avslutande spåret heter "Nils vals" och är skrivet till Emil Ingmars son.

– Den är dedikerad till honom. Jag skrev och spelade in den innan han föddes faktiskt.

FAKTA: Emil Ingmar

Emil Ingmar, 31, är född och uppväxt i Karlstad. Hans musik brukar beskrivas som i melodisk i gränslandet mellan jazz, pop och klassiskt.

Aktuell: Släpper ep:n ”Våren” den 22 april.

Emil Ingmar i studion tidigare i år.
Emil Ingmar i studion tidigare i år. Foto: Fredrik Jonsson

Närvarande i nuet

Emil Ingmar gör sin musik till stor del genom improvisation. På ep:n är det bara han och en flygel.

– Ja, improvisation och komposition bygger det på. Det är egentligen bara titellåten som är mer "skriven" i vanlig mening. De andra är korta små idéer som jag har utvecklat. Ofta kommer idéerna ur den sinnesstämning jag befinner mig i när jag sätter mig vid pianot.

Du har alltid fingrarna på tangenterna när du hittar dina melodier, aldrig i andra sammanhang – som på bussen eller i bilen?

– Det händer, då får jag sjunga, tralla för mig själv. Men oftast är det ett visst humör, ett visst känslotillstånd, som drar mig till pianot. Då vet jag direkt när jag sätter mig vid tangenterna att nu kommer något att hända.

Vad är det som gör att du vet att något kommer hända, hur känner du igen den känslan?

– Det känns i kroppen. Ibland är jag mer närvarande i nuet, andra stunder stressar jag runt och tankarna är flera dagar framåt i tiden eller bakåt. Men i de där stunderna "när det händer" är jag mer tillfreds, mer i stunden. Jag kan uppleva en stillhet. Då kan jag vara helt och hållet i musiken. Den tänks inte fram, den kommer som per automatik på något sätt.

Bara att öppna kranen?

– Ja, lite så! Jag försöker att vara väldigt öppen och icke-dömande till den musik som kommer. Jag försöker alltid se till att spela in idéerna på mobilen, sedan får de vila. Det kan dröja innan jag lyssnar och sållar.

”Våren” är inspelad den 31 januari 2022 på en Yamaha C7-flygel i Kingside Studio.
”Våren” är inspelad den 31 januari 2022 på en Yamaha C7-flygel i Kingside Studio. Foto: Fredrik Jonsson

Låtarna heter saker som "Norrsken", "Blå timmen" och "Södersken", allt kretsar kring ljus.

– Många gånger är det just i de där ögonblicken när ljuset strömmar in rummet som jag hittar den där totala närvaron. För mig finns det en tydlig koppling mellan ljus och närvaro som i sin tur inspirerar mig till att skapa musik.

"Våren" släpps på fredag den 22 april. Emil Ingmar kommer till Bakgården i Karlstad för en konsert den 18 juni.

Årjängsbo i biofilm med Nicole Kidman och Alexander Skarsgård

Artikeltaggar

Emil IngmarFöräldraskapJazzKonserterMusikNöje/KulturNorrskenPop

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.