Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad blir allt fattigare och mörkare

Publicerad:
Kanikenäset, Kanikenäsbanken och gamla Konsumområdet är exempel på mycket hård exploatering som minskar den visuella kontakten med naturen, skriver Jörgen Lenz.
Kanikenäset, Kanikenäsbanken och gamla Konsumområdet är exempel på mycket hård exploatering som minskar den visuella kontakten med naturen, skriver Jörgen Lenz. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tyvärr är dagens utveckling av Karlstad mycket oroande. Solstaden blir allt mörkare. Förtätningen och exploateringen av grönområden gör att skuggorna blir fler och längre, skriver Jörgen Lenz.

Tack vare Karlstads rikedomar valde vi att flytta till Karlstad. Det var för mer än 50 år sedan. Rikedomarna var alla grönområden, närheten till vatten, Klarälven, Vänern, Skutberget och en luftig stadsmiljö. Dessutom är det trevligt med alla människor som hälsar när man möts på promenad. Människorna i Karlstad har ett mycket soligare bemötande än vad de har där jag kommer ifrån.

Tyvärr är dagens utveckling av Karlstad mycket oroande. Solstaden blir allt mörkare. Förtätningen och exploateringen av grönområden gör att skuggorna blir fler och längre. Kanikenäset, Kanikenäsbanken och gamla Konsumområdet är exempel på mycket hård exploatering som minskar den visuella kontakten med naturen.

Höghuset som nu växer upp på Sundsta torg skapar inte harmoni. Titta även på den avskräckande ”sockerlådan” på högkant som står sydost om Sundsta torg.

Så skriver du en debattartikel

Ställer inte kommunen några arkitektoniska krav på byggnader som uppförs i Karlstad? Kulturmiljön som fanns kring Café August är ett minne blott. På Café August kunde man njuta av kända svenska artister och kulinariska upplevelser. Vad gör politikerna med vår stad? Är det så här vi vill ha den?

Om man läser kommunens planeringsinstrument, översiktsplanen, kan man minst sagt bli mörkrädd. Karlstad ska växa och det skall ske genom förtätning. Ibland står det att grönområden skall bevaras. På andra ställen kallar man grönområdena för barriärer som ska exploateras. Våra politiker verkar för att det byggs på strandskyddat område.

Översiktsplanen som ska gälla till 2050 är nu på väg genom kommunkvarnen för att sedan fastställas av kommunfullmäktige. Det är mycket som är otydligt i översiktsplanen. Man får ingen förklaring till varför man ska växa som kommun och vad det kommer att innebära för oss kommuninvånare.

Min önskan är att översiktsplanen går ut på remiss till oss kommuninvånare. Ett sådant remissförfarande ger en möjlig förankring hos folket så att vi inte gör Karlstad allt ”fattigare”.

Jörgen Lenz

Vän av Karlstad

Artikeltaggar

Café AugustDebattJörgen LenzKanikenäsetKarlstads kommunKommunfullmäktigeÖversiktsplanSkutbergetStadsbyggnadStrandskyddSundstaVänern