Regeringens budgetbesked: ”Region Värmland ska få anställa fler sjuksköterskor”

Publicerad:
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter presenterade vårbudgeten i Karlstad under tisdagen. Foto: Tommy Pedersen

Fler sjuksköterskor ska anställas inom Region Värmland.

Det har regeringen gjort utrymme för i sitt budgetförslag meddelade kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) på plats i Karlstad under tisdagen.

Under tisdagsförmiddagen presenterade regeringen sin vårbudget.

På plats i Karlstad var kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) som presenterade budgeten under en pressträff på Värmlands museum.

Strid om vårbudget väntar

Bland satsningarna som regeringen gör i budgeten lyftes välfärden, krisberedskapen och det civila försvaret.

För att stärka välfärden kommer Värmland få ett ekonomiskt tillskott för att anställa mer personal inom vården.

– Idag är situationen ansträngd på flera sjukhus och det råder brist på vårdplatser, det förekommer för ofta att det vårdas flera patienter än det finns ordinarie vårdplatser, säger Jeanette Gustafsdotter.

– Region Värmland kommer att få 13,5 miljoner kronor mer för att anställa fler sjuksköterskor och förbättra arbetsmiljön så att antalet vårdplatser kan öka.

Foto: Tommy Pedersen

Förstärkning av kris och försvar

Pengar avsätts även för att stärka arbetet för kris och försvar.

– Karlstad kommer få 500 000 kronor och Region Värmland kommer att få 700 000 kronor för att stärka sitt arbete med krisberedskap och civilt försvar, säger Jeanette Gustafsdotter.

Det totala anslaget till samtliga kommuner i Värmland för kris och försvar är 3, 3 miljoner kronor.

Vad innebär vårbudgeten för dig?

Här är en del av regeringens satsningar:

• 35 962 pensionärer med låga inkomster i Värmland kommer i snitt få 767 kronor mer i plånboken varje månad från och med augusti med det nya garantitillägget. Bara i Karlstad är det drygt 9 000 pensionärer som omfattas av garantitillägget.

• 5 091 barnfamiljer med låga inkomster i Värmland kommer i snitt få 483 kronor mer i bostadsbidrag per månad under det andra halvåret 2022.

• Hushåll i samtliga kommuner i Värmland kommer få ta del av den förlängda elpriskompensationen, under mars månad, på upp till 1000 kronor.

• Uppskattningsvis 114 886 fordonsägare i Värmland kommer få det billigare att tanka när regeringen tillfälligt (mellan maj och september 2022) sänker skatten på bensin och diesel med cirka 1 krona och 80 öre per liter.

• Uppskattningsvis 121 238 fordonsägare i Värmland kommer dessutom få 1000 eller 1500 kronor med regeringens drivmedelskompensation, beroende på om de bor i stad eller på landsbygd.

Sjuksköterskors löner höjs med 2 000 kronor: ”Hoppas få fler medarbetare”CSK-sköterskor går vidare till Arbetsmiljöverket: ”Vi vill ha hjälp nu”

Artikeltaggar

Jeanette GustafsdotterKarlstadNyheterRegeringenRegion VärmlandSjukvårdStatsbudgeten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare