Hoppa till huvudinnehållet

Kraftig prishöjning att vänta på kranvatten i Åmål

Publicerad:
17 procent ser priset på kranvatten ut att höjas med i Åmåls kommun.
17 procent ser priset på kranvatten ut att höjas med i Åmåls kommun. Foto: Tony Gutierrez

Snart ser vatten- och avloppstaxan ut att stiga rejält i Åmåls kommun. Detta för att täcka ett växande kollektivt underskott.

Kommunfullmäktige har föreslagits att anta en höjning av VA-taxan med 17 procent. Om förslaget klubbas igenom börjar höjningen gälla den 1 maj.

VA-verksamheten ska enligt lag vara självfinansierad, men avgiften får bara täcka nödvändiga kostnader för de levererade tjänsterna. Eventuellt över- eller underskott ska justeras inom tre år.

I Åmål har VA-verksamheten redovisat stora underskott 2018, 2019 och 2020. Minussiffrorna var kalkylerade, då verksamheten under föregående treårsperiod gått med överskott.

2020 blev hela överskottet plus lite till förbrukat och även vad gäller 2021-års siffror väntas utgifterna överstiga intäkterna. För att avgifterna från Åmålsborna ska kunna täcka ökade kostnader för underhåll, nyanställningar, materialinköp, ränta och så vidare föreslås förbrukningstaxan av allmänna vattentjänster höjas med 17 procent.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunKommunfullmäktigePolitikTeknik- och fritidsförvaltningenVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.