Hoppa till huvudinnehållet

Centrala konkursen påverkar inte NTF Värmland

Publicerad:
”NTF Värmlands verksamhet påverkas inte av det som har avslöjats vid det centrala kansliet i Solna”, säger verksamhetschefen Anders Kalborg. Foto: Frida Jansson Högberg

Trafikföreningen NTF:s centrala organisation med kontor i Solna kommer att försättas i konkurs på grund av ekonomiska oegentligheter.

– Det påverkar dock inte alls verksamheten i Värmland som drivs separat. Men det svärtar ner även oss vilket är jättetråkigt.

Det säger Anders Kalborg, verksamhetschef vid NTF Värmland.

Dagens Nyheter avslöjar att det finns stora ekonomiska oegentligheter vid Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF:s centrala organisation.

Miljontals kronor som man har fått i statligt stöd från Trafikverket har använts och redovisats fel och projektredovisningarna till Trafikverket saknar underlag. Visselblåsaren Malte Burwick, chef för NTF Öst, bedömer att 25-30 miljoner kronor mellan åren 2016-2021 inte använts som avtalen med Trafikverket kräver.

Värmländsk professor kritisk

DN har låtit Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt vid Handelshögskolan på Karlstads universitet studera materialet, bland annat en revisionsrapport. Enligt henne kan det röra sig om brottsrubriceringar som bokföringsbrott, förskingring och trolöshet mot huvudman - att man har fått pengar för ett syfte men använt dem för något annat.

Oegentligheterna innebär att NTF:s centrala organisation kommer att försättas i konkurs. För de 14 lokalförbunden runt om i landet är beskedet en chock även om de inte berörs.

– Det enda som man har meddelat centralt ifrån är att man var under granskning, men att det skulle lösa sig. I övrigt har inte fått veta någonting.

”Väldigt beklagligt”

– Det som har skett där är mer omfattande än vi trodde och väldigt beklagligt. Det påverkar dock inte alls verksamheten i Värmland som drivs via ett separat bolag.

– Vi har ingenting med konkursen att göra, men det svärtar ner även oss eftersom vi har samma varumärke vilket är jättetråkigt, säger Anders Kalborg.

Vi har ingenting med konkursen att göra, men det svärtar ner även oss
Anders Kalborg

NTF Värmland har sitt kontor vid halkbanan i Grums och den drivs via dotterbolaget Värmlands trafikcenter.

Tvingas ställa in

– Vi kommer att fortsätta vår verksamhet som vi gjort i 50 år; att arbeta för säkrare trafik. Vi har ordning på vår ekonomi. I fjol omsatte vi 11 miljoner kronor och har sju anställda.

– Det är 200 000-300 000 som har kommit från nationellt håll. De uppdagade ekonomiska bekymren gör att vi tvingas ställa in ett projekt kring användande av cykelhjälm som skulle ha genomförts i länet i år. I övrigt påverkas vi inte av det som har hänt vid kansliet i Solna, säger Anders Kalborg.

Artikeltaggar

Anders KalborgDagens NyheterKarlstads universitetNTFTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.