Hoppa till huvudinnehållet

Polisen om årets påskkaravan: ”Deltagarna hängde ut ur bilarna”

Publicerad:
Många bilar deltog i årets karavan.
Många bilar deltog i årets karavan. Foto: Joachim Lagercrantz

Påskaftonens bilkaravan från Kil var på det stora hela en skötsam tillställning.

Från polisens sida delade man mest ut diverse ordningsböter.

I sin rapport från lördagens karavan skriver polisen att den såg annorlunda ut jämfört med tidigare år.

”De flesta deltagare verkade bege sig till Kil för att delta i karavanen från start. I Arvika stod det inte en enda bil på Shell under morgonen vilket är anmärkningsvärt.”

Detta kan ha bidragit till att det blev ett smärre trafikkaos i centrala Kil. Polisen fick lägga mycket tid och kraft på att se till att trafiken kunde flyta längs med Storgatan.

De allra flesta bilarna lämnade också Kil senare än vanligt. Först vid 13-snåret rullade merparten mot Arvika och Charlottenberg. Resan dit ska inte ha inneburit några trafikstörningar av det värre slaget.

NWT följde med påskaftonens raggarkortege

Hängde ut ur bilar

Väl i Arvika spred bilarna ut sig om många åkte det så kallade ”raggarvarvet”. Detta gjorde att det lättade en del vid macken, där många brukar samlas.

Men polisen noterade ett problem som var vanligt förekommande under årets karavan. Nämligen att flera av deltagarna ”hängde ut ur bilarna och åkte med dörrarna öppna, vilket är förenat med stor fara. Detta beivrades med ordningsböter.” Totalt skrevs 13 sådana under dagen.

Vid 16.30-tiden började flera bilar lämna Arvika i riktning mot Charlottenberg. Det stora antalet bilar ledde till problem vid rondellerna i Charlottenberg, vilket gjorde att man fick börja trafikdirigera.

Enligt polisen var det ingen som tog sig över gränsen till Norge.

Trötta deltagare

”Efter att ha gjort en grov räkning så kom vi fram till att cirka 400 fordon var parkerade och vi kan konstatera att detta år var ett rekordår sett till antal bilar. Stämningen var dock mycket god under hela dagen”, sammanfattar polisen situationen i Charlottenberg.

Vid 21-tiden började många lämna Charlottenberg. Många för att åka tillbaka till Arvika, men flera valde istället att åka hem till sitt. Det har polisen en teori till varför:

”Detta kan bero på den långa trafikkö som uppstod mellan Charlottenberg och Arvika när två bilar havererade och blockerade hela vägen då det var mitträcke. Detta ledde till att 100–150 ekipage blev ståendes i upp emot en–två timmar. Kanske tröttnade de efter en lång dag och vetskapen om långa hemresor.”

Narkotikabrott

Uppemot 2 500 deltagare uppskattar polisen att det fanns med i karavanen. Från insatsblocket går att läsa att tre personer omhändertogs för berusning, trafikpolisen gjorde fem flygande inspektioner och ett fall av misshandel finns också anmält.

Även om de flesta drack drycker med varierande styrka, så fanns det också personer som nyttjade andra droger. Polisen noterade ner fyra fall av narkotikabrott.

Artikeltaggar

ArvikaBilBrott & blåljusCharlottenbergKilPolisen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.