Överraskade landslagsstjärnan hade stenkoll vid Stonehill: ”Inte riktigt beredd”

Publicerad:
Landslagsesset Max Peter Bejmer har just stämplat vid den näst sista kontrollen, stenen. Göteborgaren vann övertygande i Letälvsträffen och hade stenkoll på de många stenarna i området. Foto: Olov Öström

Landslagstjärnan Max Peter Bejmer förgyllde den värmländska säsongspremiären i orientering under påskhelgen.

Han hade stenkoll under sitt navigerande i trakterna utanför Karlskoga vid Stonehill, ett i sammanhanget synnerligen passande namn.

Boforsloppet på påskdagen och Letälvsträffen på annandag påsk bjöd på de första orienteringarna i Värmland för säsongen.

De blev en sällsamt stenig historia.

– Oj, det här var jag inte riktigt beredd på, men det var kul och jag är riktigt nöjd med mitt lopp, säger Max Peter Bejmer från IFK Göteborg.

Johan Söderlund från OK Tyr tittar fram bakom stenblocket. Johan var bäst av Värmlandsseniorer vid säsongspremiären utanför Karlskoga.
Johan Söderlund från OK Tyr tittar fram bakom stenblocket. Johan var bäst av Värmlandsseniorer vid säsongspremiären utanför Karlskoga. Foto: Olov Öström

Bejmer tog lite tid på sig att blomma ut som orienterare, men nu som 29-åring är han given i det svenska landslaget.

Max Peter vann medeldistansen i Letälvsträffen övertygande före tre norska orienterare från Trondheimsklubben NTNUI.

Trondheimsklubben besökte Letälvsträffen med ett 40-tal löpare som var i trakterna under påsk för att träna inför Tiomila. Om tre veckor avgörs Sveriges största orienteringsstafett i Kilsbergen, inte så många mil från där Värmlandspremiären utspelades.

Svartprickigt på kartan. Det var många stenar och stenblock att hålla koll på under den värmländska säsongspremiären i orientering.
Svartprickigt på kartan. Det var många stenar och stenblock att hålla koll på under den värmländska säsongspremiären i orientering. Foto: Olov Öström

NTNUI är en av aspiranterna till slutseger då. Huvudfavoriten är dock svensk och går i blåvitt tecken, Max Peter Bejmers IFK Göteborg. Göteborgarna har vunnit Tiomila de tre senaste gångerna tävlingen gått.

Boforsloppet och Letälvsträffen bjöd på något extraordinärt. Terrängen kring Stonehill söder om Linnebäck är precis lika stenig som namnet antyder, fylld med gigantiska stenar och stenblock. Det gäller verkligen att ha ordning på orienteringen för att hitta fram här.

Johan Söderlund, OK Tyr, vann Boforsloppet på påskdagen. Här är han i samspråk med banläggare Rasmus Pettersson. Rasmus är distriktets bästa junior och visade det sig också en duktig banläggare. Han var ansvarig för banorna både vid Boforsloppet och Letälvsträffen.
Johan Söderlund, OK Tyr, vann Boforsloppet på påskdagen. Här är han i samspråk med banläggare Rasmus Pettersson. Rasmus är distriktets bästa junior och visade det sig också en duktig banläggare. Han var ansvarig för banorna både vid Boforsloppet och Letälvsträffen. Foto: Olov Öström

Den värmlänning som gjorde det bäst var Johan Söderlund från OK Tyr. Han vann H21 stort i Boforsloppets långdistans på påskdagen. När Max Peter Bejmer och alla norrmän anslöt under Letälvsträffen fick Söderlund det tuffare. Han blev åttonde man och en av blott tre svenskar bland de 18 främsta.

Bejmer kom ifatt Johan fyra minuter en kilometer före mål.

Felica Rööhs, Skattkärr och Izabella Ljungberg, Tyr, var framgångsrikast av de värmländska tjejerna i Letälvsträffens D16-klass. Izabella vann och Felicia blev fyra.
Felica Rööhs, Skattkärr och Izabella Ljungberg, Tyr, var framgångsrikast av de värmländska tjejerna i Letälvsträffens D16-klass. Izabella vann och Felicia blev fyra. Foto: Olov Öström

– Det gick riktigt fort. Jag fick ge max för att hänga med, men fick släppa ett par kontroller före mål. Det var intressant att se hur snabbt en landslagslöpare springer, säger Johan, som var mäkta imponerad av Bejmers fart i den stenbundna Karlskogaterrängen.

Även om det var stenigt var det många som gillade de tekniska utmaningarna som OK Djerfs och Degerfors OK:s gemensamma arrangemang bjöd på. De var något utöver de vanliga.

Artikeltaggar

Johan SöderlundLetälvsträffenLinnebäckMax Peter BejmerOrientering

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare