Hoppa till huvudinnehållet

OR-stormen: Bengt Gustavsson svarar signaturen ”Tomma tunnor skramlar mest”

Publicerad:
”Och så undrar du vad jag har gjort för bygden. Det är en hel del, kan jag säga, och alltid tillsammans med andra eldsjälar”, skriver Bengt Gustavsson i ett insändarsvar.
”Och så undrar du vad jag har gjort för bygden. Det är en hel del, kan jag säga, och alltid tillsammans med andra eldsjälar”, skriver Bengt Gustavsson i ett insändarsvar. Foto: Daniel Olausson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den anonyma insändaren ”Tomma tunnor skramlar mest” ondgör sig över att jag ber om ursäkt för att mitt uttalande i NWT kan misstolkas. Du avfärdar det som skitprat och blir alltså arg när jag ber om förlåtelse.

OR-stormen: Bara skitprat från mystiske brevskrivaren

Än en gång: Jag hade bara positiva intryck av Peter Åkerström fram tills han ballade ur på grund av min kritik av styrelsearbetet. Och det var definitivt inte jag som lämnade brevet till massmedia så frågan är vem som begick det tjänstefelet?

Att jag som valberedare bara ska föreslå kandidater och i övrigt hålla käften är en intressant synpunkt. Jag ska alltså fullständigt strunta i hur det går för OR fastän jag är kvalitetsansvarig för styrelsens sammansättning. Och som betalande medlem i OR ska jag bara sitta tyst och se på när partiets ledning inte fungerar under ett valår. Nej, i den här frågan är du och jag väldigt olika för jag vill bidra så gott jag kan till utvecklingen medan du väljer att vara en passiv åskådare.

Vem är du förresten? Jag har ju gått ut med mitt namn och står för vad jag gör och säger medan det är du som är mystisk och gömmer dig bakom en anonym signatur. I min värld är du en fegis som pratar skit om mig utan att stå för dina åsikter.

Och så undrar du vad jag har gjort för bygden. Det är en hel del, kan jag säga, och alltid tillsammans med andra eldsjälar. 1979 höll vi en kurs för arbetslösa ungdomar i Hagfors med en annorlunda pedagogik: Vi frågade vad de ville göra och hjälpte dem att nå sina mål. Bland annat lyckades ungdomarna få värmlänningarna att plocka svamp som exporterades till Italien och Tyskland. Totalt skeppades 27 ton, vilket resulterade i att vår lilla kurs blev Skandinaviens största svampexportör det året! Två av deltagarna startade sen ett företag i branschen och de har fram till idag omsatt cirka 15 miljarder kronor. Och vår pedagogik, ”kresam-metoden”, spred sig runt om i landet så att fler ungdomar fick chansen att förverkliga sina drömmar.

1991 var jag med och startade Republiken Klarälvdal’n för att inspirera till bygdebegeistring och redan efter tre år fick vi pris som ”Sveriges bästa landsbygdsprojekt”. Några år senare köpte vi den stora och tomma anläggningen Nygård i Ekshärad, renoverade den och fyllde den med hyresgäster. När vi sålde Nygård år 2003 fanns det 27 fasta jobb i olika verksamheter, inte så pjåkigt av en ideell förening i glesbygd.

Dessutom hade vi uppfunnit och startat BolagsBolaget AB, en annorlunda arbetsgivare där man kunde anställa sig för att driva sin egen affärsidé. Alltså jobba som egenföretagare medan BB tog hand om allt det administrativa. Detta resulterade i att Skatteverket ville lägga ner verksamheten eftersom vi var kriminella som gav våra anställda för mycket frihet och förtroende. Välkommen till Jantelagens förlovade land! Anklagelsen ledde till en rättegång i Länsrätten som vi förlorade, men efter överklagan vann vi i Kammarrätten. Som mest hade vi 460 anställda i BB och var då Värmlands nionde största företag. Numera har Skatteverket en särskild hemsida för ”egenanställning” och cirka 50 000 personer försörjer sig i dag på det sättet. Så vi var några stôllar i Ekshär som med vårt kreativa påhitt och hängivenhet faktiskt förändrade näringslivsstrukturen och lagstiftningen i Sverige. För detta tilldelades vi 2007 priset som ”EU:s bästa samhällsekonomiska innovation”!

Ja, det var ett litet axplock av vad jag varit med och skapat, jag hoppas den anonyma insändaren är nöjd med svaret. Om ovanstående projekt och andra livsbejakande ämnen har jag skrivit i mina drygt 70 NWT-krönikor sedan år 2008.

Förresten, kära insändare, vad har du själv gjort för stordåd här i bygden?

Påståendet var ju att jag inte gjort något avtryck i Hagfors och delvis kan jag hålla med. Det kan bero på den tidigare politiska styrningen för sossarna var av någon anledning irriterade över att vi i Republiken Klarälvdal’n tog en massa initiativ i bygden så företagsamhet var uppenbarligen en störning av deras styrning. Och visst tycker jag att det är lite märkligt att jag knappt haft några jobb i min hemkommun för om jag ska tro mina kunder och de över hundratusen seminariedeltagare jag haft under åren så är jag en inspirerande pionjär när det gäller samhällsutveckling och entreprenörskap. Så jag konstaterar att det inte är lätt att bli vare sig profet eller profit i sin egen stad. Däremot har jag tjänat bra med pengar i övriga Sverige och utomlands så jag har åtminstone bidragit med en massa kommunalskatt.

Nu väntar jag bara på att du som tycker så illa om mig vågar träda fram med ditt namn så att vi kan kommunicera på riktig och kanske rent av hitta på nåt tillsammans. För jag vill gärna tro gott om folk, det är därför det har gått så bra för mig.

Bengt Gustavsson

Artikeltaggar

HagforsInsändareOberoende realister