Hoppa till huvudinnehållet

Mycket mer än ett upplopp

Publicerad:
Huligan ger långfingret åt Polisen.
Huligan ger långfingret åt Polisen. Foto: Kicki Nilsson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Påsken 2022 kommer gå till historien som helgen då en våg av besinningslöst våld svepte över flera svenska städer. Målet för våldet var framför allt den svenska polisen.

Förevändningen som användes var den politiske provokatören Rasmus Paludan och hans turné där han bland annat sagt att han skall bränna koraner. En del vill därför göra våldsvågen till utgångspunkt för en debatt om yttrandefrihetens gränser.

Det är en återvändsgränd. Yttrandefriheten är grundlagsskyddad. Den som vill leva i en liberal demokrati måste acceptera dess spelregler. Det finns ingen ursäkt för den som tar till våld bara för att han eller hon upplever sin religiösa tro kränkt. Just koranbränningen verkar inte heller ha varit pudelns kärna. Paludan har utfört liknande provokationer förr, utan att kravaller utbrutit. Den här gången startade upplopp även på platser dit han inte kom. Istället var det polisen som var måltavla.

Våldet som användes mot poliser, räddningspersonal, busschaufförer och andra var mycket grovt. Rikspolischefen menade under sin presskonferens i Sveriges Radio (18/4) att det gick utöver våldsamt upplopp och talade om ”ett besinningslöst våld”.

Viljan att döda fanns där. Den som kastar tunga stenar och brandbomber mot andra människor är antingen ute efter att döda eller likgiltig inför konsekvenserna. ”Hade en kollega fastnat eller ramlat är jag helt säker på att den hade stenats till döds”, berättade en polis för SVT (17/4).

Inte bara brutaliteten utan även omfattningen förskräcker. Upploppen har pågått i flera städer. Enligt polisen rör det sig på varje ort om omkring 200 personer. Sammanlagt måste minst ett tusental ha varit iblandade. Enligt ögonvittnen handlade det inte bara om unga kriminella män. En polis berättade i ett Facebook-inlägg som fått stor spridning att kvinnor i åldern 40-60 år, samt barn i tolvårsåldern också var med och kastade stenar.

Polisledningen erkänner att den tagits på sängen. I inledningsfasen räckte tilldelade resurser inte till och taktiken var inte anpassad efter situationens allvar. Att mobben lyckades förstöra ett tjugotal fordon kan inte ses som något annat än ett förnedrande nederlag. Men värst är förstås att många poliser skadats. På måndagsförmiddagen var 26 poliser rapporterat skadade. Att ingen dödats är ett mirakel.

På måndagens presskonferens var rikspolischefen Anders Thornberg så politisk en polischef kan vara i Sverige. Han sa att i grunden är svensk polis för få. Den har inte vuxit i takt med samhällsutmaningarna. Det trots att polisen systematiskt påtalat behoven för uppdragsgivaren – det vill säga regeringen. Nu måste den politiska nivån ta tag i den grova brottsligheten.

Många undrar nu vad som kommer att ske när oroligheterna har lagt sig. I vilken mån kommer de som deltog i kravallerna att ställas till svars? Tillgången på övervakningskameror men också privata mobilkameror gör att det måste finnas ett gigantiskt material för åklagare. Kommer materialet att användas? Vilka straff kommer att dömas ut?

Blir påsken 2022 en vändpunkt i synen på den grova kriminaliteten eller måste det först bli ännu värre?

Artikeltaggar

Anders ThornbergFacebookGängkriminalitetGrundlagLedarePolisenRegeringenSocialdemokraternaStenkastningSverigeSveriges RadioSVTUtsatta områdenVåldsamt upploppYttrandefrihet