Hoppa till huvudinnehållet

M-toppens utspel efter upploppen: ”Nu får det vara nog”

Publicerad:
Marléne Lund Kopparklint fördömer polisattackerna: ”En väldigt tydlig signal till samhället att vi måste krossa gängen.”
Marléne Lund Kopparklint fördömer polisattackerna: ”En väldigt tydlig signal till samhället att vi måste krossa gängen.” Foto: Peter Bäcker

Många politiker har efter attackerna mot polis och räddningstjänst, i samband med högerextremisten Rasmus Paludans planerade koranbränningar, gått ut och fördömt aktionerna.

En av dem är värmländske moderata riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint.

På Facebook skriver Lund Kopparklint (M), bland annat, att våldsverkarna borde få fängelse.

”Om du väljer att kasta sten eller förgripa dig på vår poliskår så ska du sitta i fängelse under lång tid.”

Riksdagsledamoten skriver också att politiken har låtit respekten för ordningsmakten sjunka för lågt och att det behövs effektiva lösningar.

Vad menar du med ”effektiva lösningar”?

– Det jag vet är att det vi har nu inte fungerar. Det är något som samhället som helhet måste hitta lösningar på. Polisen måste ges de medel som behövs för att stoppa kriminella och skydda oskyldiga. Gränsen för vad polisen ska göra måste vara det som krävs för att skydda oskyldiga och upprätthålla lag och ordning, säger hon till NWT.

Värmländske polisen Karl-Erik om upploppen i Örebro: ”En kamp på liv och död”

Kräver ”effektiva lösningar”

NWT kunde under söndagen berätta om polisen Karl-Erik, som var en av de poliserna som hamnade i ”motdemonstranternas” stenregn och blev även träffad.

– Situationen var kaotisk. För oss i främsta ledet var det svårt att få en övergripande syn på vad som hände. Men jag har förstått att det var värre i Örebro än vad det hade varit i Linköping, berättade han för tidningen.

Motdemonstranter satte eld på polisbussar och kastade sten mot poliser i flera städer under påsken. Bilden är från Örebro.
Motdemonstranter satte eld på polisbussar och kastade sten mot poliser i flera städer under påsken. Bilden är från Örebro. Foto: Kicki Nilsson/TT

Precis som många andra politiker lyfter hon vikten av yttrandefrihet, bland annat skriver hon: ”Yttrandefrihet är att låta idioter säga idiotiska saker utan att bete sig som en idiot själv.” Hon skriver däremot inte helt under på att det enkom är religion som ligger bakom attackerna mot blåljuspersonal.

– Det känns som att sådana här upplopp börjar med religiösa förtecken men att det sedan tas över av vanliga, kända kriminella grupper. Det i sig är en väldigt tydlig signal till samhället att vi måste krossa gängen. Vi måste krossa strukturer och nätverk som möjliggör den här typen av omstörtande beteende.

Värmländske polisen Karl-Erik om upploppen i Örebro: ”En kamp på liv och död”

Artikeltaggar

Brott & blåljusMarléne Lund KopparklintPolitikSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.