Kommunal svarar: ”Vi vill främja ett hälsosamt arbetsliv”

Insändare
PUBLICERAD:
”Vi vill vara tydliga med att det inte är något vi i Kommunal har varit överens med arbetsgivarparten om”, skriver insändarskribenterna.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Svar till ”Vi bör undvika allt för långa arbetspass”, NWT 10 april, undertecknad av Tommy Olsson, ordförande socialnämnden Torsby och Gunnar Wigstrand, socialchef Torsby kommun.

Vi vill bland annat påpeka några felaktigheter. Det stämmer att vi från fackets sida har förhandlat arbetstidsförkortningen, men arbetsgivaren, i form av Tommy Olsson och Gunnar Wigstrand, nämner nedkortningen av arbetstider. Vi vill vara tydliga med att det inte är något vi i Kommunal har varit överens med arbetsgivarparten om.

Vi vill också förtydliga. I deras svar står det att veckoarbetstiden för natten i nya avtalet är 34,33. 34,33 är ett så kallat beräkningsmått och innebär i praktiken 34 timmar och 20 minuter.

Arbetstidsförläggningen hade vi inte ens med i den här förhandlingen. Arbetspassens längd har vi inte varit inne i och förhandlat, så det går inte att säga att vi är överens i detta.

Partsavsikten, från båda parter när avtal slöts i november 2020, var att det skulle bli bättre återhämtning. När detta avtal skulle verkställas 1 april kan vi inte hävda att det förbättrat återhämtningen hos Torsby kommuns omsorgspersonal som jobbar natt.

Vi vill främja ett hälsosamt arbetsliv för våra medlemmar. När det gäller de som jobbar natt är det inte 10-timmarspassen som är det mest ohälsosamma, däremot är en ohälsosamfaktor om man har flera arbetspass.

Lennart Emanuelsson

Kommunal lokalkontoret Torsby

Jennie Strömberg

ordförande Kommunal sektion Sunne-Torsby

Linda Bååth

ordförande Kommunal avdelning Västra Svealand

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.