Hoppa till huvudinnehållet

”Jag fördömer allt!” – Rauf Ahmadi om koranbränningarna och upploppen

Publicerad:
Rauf Ahmadi, talesperson för Islamiska kulturföreningen i Karlstad, säger att muslimer har blivit en måltavla. Foto: Lisa Olaison

Högerextreme Rasmus Paludans koranbränningsturné skapade stora upplopp under påsken.

Nu fördömer Rauf Ahmadi, talesperson för Islamiska kulturföreningen i Karlstad, både aktionen och reaktionen.

– Det gör ont att se, alla har en del i det här, säger han till NWT.

I Örebro skadades tolv poliser när demonstranter gick till angrepp med stenkastning och tände eld på bilar. I Malmö sattes en länsbuss i brand och i Linköping och Norrköping skadades tre personer efter att polisen tvingats öppna eld.

Det har varit kaotiska dygn efter att det högerextrema partiet Stram Kurs partiledare och grundare Rasmus Paludan besökt flera svenska städer och bland annat bränt exemplar av koranen.

M-toppens utspel efter upploppen: ”Nu får det vara nog”Värmländske polisen Karl-Erik om upploppen i Örebro: ”En kamp på liv och död”

Rauf Ahmadi är talesperson för Islamska kulturförvaltningen i Karlstad.

Hur ser du på det som hänt?

– Det är jättesvårt att veta vad som är målet med det här, förutom hat, hot och förstörelse. Att det får ske i Sverige är jättekonstigt.

Menar du målet med bränningarna?

– Ja, att provocera folket på det sättet och att vara i deras områden. Det fattas bara att man är i någons hem eller moskéerna. Vad tjänar vi på detta? Det måste politikerna tänka på, tjänar vi på det eller sätter det bara igång något som de inte kan hantera? Allt läggs på oss men det har inget med islam att göra.

Det har blivit ett sådant fokus, men menar du att upploppen inte har något med islam att göra?

– Nej. Det är orimligt att man får tillstånd att åka runt i landet och göra vad han gör. Det är jättekonstigt. En normal människa kan inte få tillstånd att åka runt och bli skyddad av Säpo. Tanken är att lägga allt på muslimerna. Det gör ont, säger Ahmadi och fortsätter:

– För varje handling finns en mothandling, och det är vad vi ser nu. Folk blir skadade och bränder. Vad vill folk komma fram till. Det vi ser är ungefär vad Hitler gjorde med att starta ett vi och dem. Lyckligtvis vet vi att majoriteten av muslimerna inte hänger med i upploppen.

Värmländske polisen Karl-Erik om upploppen i Örebro: ”En kamp på liv och död”M-toppens utspel efter upploppen: ”Nu får det vara nog”

”Muslimer är en måltavla”

Enligt Ahmadi ska det ha funnits högerextrema i de motdemonstrationsgrupper som attackerade poliserna.

– Jag kan hundra procent garantera att det finns högerextrema som själva förstör och skyller på muslimerna, man vet inte vad som finns bakom huvorna.

Han påpekar att det sker under ramadan, en helig månad för muslimerna.

– Kan någon göra samma sak med kristna? Med folk som är andra etniciteter? Nej! Det är bara muslimer som blivit en måltavla för onda människor som vill lyfta sin rörelse. Vi är skyldiga att göra det bästa för vårt folk, ser vi att det här är det bästa så måste vi förvänta oss mothandlingar. Det här har ingenting med demokrati att göra. Det gör ont att se förstörelse och att folk agerar på det här sättet.

Det låter på dig som att du fördömer bränningen, är det samma med upploppen?

– Jag fördömer allt! Båda handlingarna, det är det ingen tvekan om. Det finns folk hatar polisen och utnyttjar situationen, det finns folk som hatar muslimer och utnyttjar situationen. Som jag sa det har inget med islam att göra. Jag fördömer allt som sker, både koranbränning och upploppen, säger Rauf Ahmadi.

Artikeltaggar

Islamiska kulturföreningenRauf AhmadiSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.