Hoppa till huvudinnehållet

Hård kritik från grannar till nytt stort bostadsområde nära Vänern

Publicerad:
De närboende är upprörda över Karlstads kommuns planer på ett nytt bostadsområde i Lungvik mellan Alster och Skattkärr. ”Blir det här verklighet förändras områdena här fullständigt och nästan ingen skog blir kvar”, säger Kent Wener. Foto: Lisa Olaison

Karlstads kommun planerar för ett nytt bostadsområde med upp till 250 bostäder i Lungvik för att knyta ihop Alster och Skattkärr. Men projektet får hård kritik från de närboende.

– Det innebär att mycket skog med en speciell flora och fauna försvinner.

Orden kommer från Kent Wener som bor alldeles intill det tilltänkta nya bostadsområdet.

200-250 nya bostäder främst i form av småhus, en ny förskola, två nya lekplatser, breddning av Busterudsvägen så den klarar busstrafik och satsningar på natur- och friluftsliv. Det är det som ingår i kommunens planer för Lungvik.

Till och med den 14 april var det nya planprogrammet för området – ett första skede innan man går vidare med detaljplaner – ute på samråd så att berörda får tycka till om det.

Och åsikter, ja det har grannarna.

– Ett 40-tal personer kom till kommunens informationsmöte för några veckor sedan och kritiken var stor mot deras planer, säger Kent Wener.

Kent Wener berättar att kritiken från grannarna var hård mot bostadsplanerna när kommunen nyligen höll ett informationsmöte.
Kent Wener berättar att kritiken från grannarna var hård mot bostadsplanerna när kommunen nyligen höll ett informationsmöte. Foto: Lisa Olaison

Han och många med honom anser att bostadsplanerna är alldeles för omfattande.

– Blir det här verklighet förändras områdena här fullständigt. Då blir det nya villor på både nord- och sydsidan av Busterudsvägen. Och ut mot E18 kommer man bara att spara en mindre remsa skog som bullerskydd.

Kent Wener berättar att de boende i området ofta rör sig i de stora skogsytorna där många av träden är gamla.

– Här plockar vi bär och svamp och förskolebarnen får följa med personalen ut för att studera djur och växter.

”Unikt fågelliv”

– Fågellivet är väldigt rikt. Grannen Berne Martinsson som är ornitolog har sett bland annat kattuggla, lärkfalk, spillkråka och tretåig hackspett som är rödlistad. Och i våtytorna finns även gott om paddor och vattensalamandrar.

Nu fruktar grannarna att allt detta ska försvinna.

– Ja, villatomterna planeras bli 1 000–1 200 kvadratmeter stora och då måste det mesta av skogen tas bort, säger Kent Wener.

– Vi vill att området bevaras som det är för kommande generationer. Det gäller även de åkrar som de har tänkt att bebygga, säger hans fru Lena Wener.

Fler bostäder behövs

Så här säger Emelie Dronsfield, stadsbyggnadsplanerare på Karlstads kommun om bostadsplanerna:

– Vi har ett uppdrag att titta på möjligheten att bygga ihop Alster och Skattkärr. Därför har vi tagit fram det här planprogrammet. Anledningen är att det behövs fler bostäder.

Vad säger du om kritiken?

– Det är ingen överraskning att den kommer. Det handlar hela tiden om avvägningar när det gäller stadsutveckling och enskildas intressen mot samhällsintressen.

– Vi kommer givetvis lyssna på de närboendes åsikter och sedan väga in det i den fortsatta planeringen. I slutändan är det politikerna som fattar beslut om hur man går vidare i Lungvik, säger Emelie Dronsfield.

Artikeltaggar

AlsterBostad och byggenKarlstads kommunSkattkärrStadsbyggnadsförvaltningen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.