Hoppa till huvudinnehållet

Film om kärlek inspirerade Marit Kaplas nya bok: ”Kärlek är allmängiltigt”

Publicerad:
Marit Kapla tipsade regissören Staffan Julén om Doris Sundholm (mitten)  till hans film ”Kärlek på svenska”. Flera värmlänningar medverkar i filmen som nu inspirerat Kapla till en ny bok.
Marit Kapla tipsade regissören Staffan Julén om Doris Sundholm (mitten) till hans film ”Kärlek på svenska”. Flera värmlänningar medverkar i filmen som nu inspirerat Kapla till en ny bok. Foto: Majaq Julén Brännström

Doris Sundholm är en av tre värmlänningar som berättar om kärlek i filmen "Kärlek på svenska".

Det är Staffan Julén som står bakom filmen, en film som även har inspirerat författaren Marit Kapla.

I den polske regissören Krzysztof Kieślowskis film "En liten film om kärlek" är kärleken en svårgreppad kraft som inte rättar sig efter logik eller förnuft. Ytterligare historier på samma tema återfinns i Staffan Juléns film "Kärlek på svenska" som nu visas i SVT. Här möter tittaren människor runt om i landet som förtroligt berättar om kärlek. Flera av de medverkande är från Värmland.

– Åh Gud hjälp mig, behöver jag gå och gömma mig?

Doris Sundholm i Ambjörby är en av de som medverkar. Hon berättar att hon har haft nervösa känslor kring sin medverkan, inspelningen gjordes innan pandemin så hon har haft gott om tid att fundera. När jag berättar att jag sett filmen och berömmer hennes vältalighet och hennes förmåga att dela med sig av sina insikter, skrattar hon lättad.

– Så skönt att du säger så! Det var nog Marit Kapla som hade en känsla av att jag skulle vara med, fortsätter Doris Sundholm.

– Det var hon som tipsade filmaren Staffan om mig. Jag är en väldigt normal människa tror jag, det var nog det de letade efter. Själva inspelningen var trevlig, småprat människor emellan.

Journalisten och författaren Marit Kapla och regissören Staffan Julén.
Journalisten och författaren Marit Kapla och regissören Staffan Julén. Foto: Majaq Julén Brännström

”Kärlek är allmängiltigt”

Den värmländska författaren Marit Kapla har prisats för boken "Osebol" och nu arbetar hon med en bok som tar avstamp i Staffan Juléns "Kärlek på svenska".

– Det började med att jag var ett bollplank till Staffan och han frågade mig om jag kände till något par som levt tillsammans väldigt länge, säger Marit Kapla.

– Jag kom att tänka på Doris och hennes man Christer som jag har känt sedan jag var barn.

Totalt har 32 personer intervjuats till Staffan Juléns film.

– När jag läste transkriptioner av Staffans filmade intervjuer så fick jag samma känsla som jag fick när jag först läste intervjuerna jag gjorde till Osebol-boken. Temat kärlek är allmängiltigt och jätteintressant att berätta om genom dokumentärt material. Men det tog ett tag innan jag insåg att Staffans intervjuer skulle kunna bli en bok.

Hennes bok kommer inte att vara en spegel av filmen, Marit Kapla berättar att vissa delar av intervjuerna troligtvis kommer att finnas med i både filmen och boken, men att hon och Staffan säkerligen har gjort olika urval.

– Jag vill inte se filmen innan jag är klar med min bok, jag vill inte färgas av Staffans urval. Arbetet är i slutfasen nu, boken ska komma ut i slutet av augusti.

Osebol blir film: "Hur mycket jag än filmar, så skrapar jag bara på ytan"Kapla om Osebol-filmen: "Blir glad av att se min hembygd skildrad med kärlek"
Doris Sundholm är en av de som berättar om kärlek i ”Kärlek på svenska”.
Doris Sundholm är en av de som berättar om kärlek i ”Kärlek på svenska”. Foto: Majaq Julén Brännström

Guldbröllop för Doris och Christer

Det är inte första gången som Doris Sundholm hamnat framför kameran. Hon berättar att hon hamnat i liknande situationer genom olika styrelseuppdrag hon haft genom åren.

– Bland annat så var jag den första kvinnan som blev invald i Ica:s koncernstyrelse. Det var en massa tjafs om det när det hände under mitten av 80-talet.

Hon lyfter fram en tidig lärdom.

– När jag var liten fick jag lära mig att jag aldrig behövde hålla käften. Så om jag tycker eller tänker något så säger jag det. Det är många i dag som ber barn och unga att hålla tyst, det är fel.

I år fyller Doris 80 och för fyra år sedan firade hon och maken Christer guldbröllop. I filmen beskriver hon tvåsamheten som enkel, kärleken har varit den största tryggheten i livet. Hon lyfter fram det lilla i det vardagliga.

– Jag har jobbat med människor i hela mitt liv. Min man är lanthandlarson från Stöllet, vi köpte lanthandeln i Ambjörby 1974 och flyttade hit. Vi har jobbat tillsammans i alla år och ställt upp för varandra.

Hon är fortfarande involverad i lanthandeln och kärleken är på olika sätt en stor del av hennes liv.

– Tidigt lärde jag mig att om man inte har en kärlek till sina kunder så får man inga kunder. Det är nog än viktigare på landsbygden, för här finns inte så många kunder att välja på.

Doris Sundholm berättar att det kommer en längre version av filmen på bio i höst.

– Jag är med i båda versionerna, både i den som visas nu i tv och den som går upp på biograferna. Vi får väl se hur det blir att se sig själv bio, Gud va man ska vara med om på ålders höst, ler hon.

Ytterligare två med Värmlandsanknytning är med i "Kärlek på svenska" – i Sunne möter vi Christoffer Bocker och i Karlstad D’amour Nordkvist. Filmen finns på SVT-play från söndag den 24 april och visas i SVT1 den 28 april kl 20.00. Marit Kaplas bok kommer i augusti.

Artikeltaggar

AmbjörbyBioChristofer BockerDokumentärfilmDoris SundholmFilmIcaKärlekKarlstadLandsbygdLitteraturMänskligtMarit KaplaNöje/KulturOsebolStölletSunneSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.