Under påskaftonen är det åter dags för den stora karavanen mellan Kil och Charlottenberg.
Och polisen står rustade.
– Några rykten säger att det blir mer än förut, säger insatschef Carola Olsson.
Ingen vet hur det startade, men alla vet att påskaftonen innebär lång dags färd mot den norska gränsen.
Med start i Kil åker hundratals personer upp mot Charlottenberg, i vissa fall över till Kongsvinger, med vissa stopp längs vägen.
Vad förväntar ni er av årets kortege?
– Det är svårt att veta, men vi tror att det kommer att bli mycket folk. Några rykten säger att det blir mer än förut, men det är svårt att säga, säger Carola Olsson, som är polisens insatschef.
Att det är den första pandemifria kortegen på ett par år, kan det locka fler?
– Min känsla är att pandemin inte påverkade kortegen i fjol, det var många då också. Men ryktet om kortegen kan ha spridit sig än mer.
Hon säger att man varit i kontakt med en del deltagare för att försöka få en uppfattning om vad som väntar.
– Sen vet vi inte vad som händer, utan vi får ta höjd.
Helikopter spanar
Att vädret ska visa sig från sin bästa sida kan också locka ut fler på vägarna, men kortegedeltagarna brukar inte innebär några större problem för polisen. Utan det är mer trafikdelen man riktar in sig på.
– Vi ser till att det flyter på och inte uppstår några olyckor.
Polismässigt kommer det vara ungefär samma bemanning som tidigare. Några är med från start i Kil, en del patruller möter upp i Arvika. Även i år kommer man ta hjälp av helikopter.
– Det är för att följa kortegen och informera oss om något inträffar längs med vägen.
Kommer det göras några fordonskontroller?
– Vi kommer att ha trafikpolisen med som gör undersökningar av bilar. Det finns ingen möjlighet att kontrollera alla, men de brukar jobba på bra och har ett öga för vad som ser mest trafikfarligt ut.
Strax innan påsk 2020 förolyckades en ung man längs med riksväg 61. Han skulle ha deltagit i kortegen några dagar senare. Flera karavandeltagare har de senaste åren stannat till vid olycksplatsen och hedrat mannens minne.
– Det kan mycket väl vara så att de vill hedra honom även i år. Vi ser inte några problem i det, men vi vill inte ha stopp på 61:an och personer som springer över vägen. Så vi kommer att ha patrull på plats där, säger Carola Olsson.
Avspärrningar väntar
Under fjolårets färd spärrades såväl macken i Fagerås som Shellmacken i Arvika av. Så blir det även i år.
– I Arvika har kommunen tillsammans med Shell gjort vissa avgränsningar för att det ska bli ett bra flöde när trafiken kommer in, så att även allmänheten ska kunna komma in och tanka. Vi får se hur det slår.
Kan det innebära att det blir andra uppsamlingsplatser i Arvika?
– Shell har alltid varit en knutpunkt, men det är klart att man kan parkera på andra ytor så den möjligheten finns, säger Carola Olsson.
Vad har ni för råd till allmänheten som ska åka den här sträckan mellan Kil och Arvika under lördagen?
– Det blir en lång rad med bilar och även om vi ska se till så att det inte är några större hinder, så är det bra att ha en tidsmarginal från punkt A till punkt B, säger Carola Olsson.
Här kan du läsa om polisens ingripanden under fjolårets kortege:
Slagsmål och narkotikabrott – polisens ingripanden under raggarkortegenLäs mer om 2022 års kortege här:
Raggarträffen påskkaravanen gör riktig comeback: ”Extremt mycket folk”