Elitloppsinsats av San Moteur på långfredagstravet

Publicerad:
San Moteur imponerade våldsamt vid sin seger i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumslopp. Foto: Malin Albinsson

Flera topphästar drabbade samman i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumslopp på Färjestad under långfredagen men det blev ändå en uppvisning.

Hemmahästen San Moteur svarade för en makalös prestation när han lekte hem loppet inför 4 123 åskådare.

– Det vore konstigt om han inte är aktuell för Elitloppet, säger ägaren Håkan Arvidsson.

Det är lätt att ta till överord när man skriver om insatser i ett travlopp men den här gången är det faktiskt omöjligt att göra det.

San Moteur svarade för en insats som påminde om när Copiad var som allra bäst och nu råder det inget tvivel om att travsporten i Värmland har en ny världsstjärna på gång.

Helt enligt förhandsritningarna tog Önas Prince hand om ledningen men Björn Goop agerade direkt och körde fram utvändigt efter den första kurvan. Då var det upplagt för en duell men det blev en uppvisning i stället då San Moteur vann hur enkelt som helst på det nya banrekordet 09,4/1 640 meter.

Den bästa någonsin

Håkan Arvidsson är uppfödare och ägare och han var tagen på stallbacken efteråt.

– Efter årsdebuten på Romme sa Björn att det var okört i mål och då förstod jag att han är bra för San Moteur var bara grundtränad inför den starten. San Moteur är en sjuk häst, jag har kört alla de bästa hästarna vi haft i stallet men det här är ett steg till. Eller två...

Goops taktik i loppet var att tidigt ta sig fram och kontrollera Önas Prince.

San Moteur efter uppvisningen.
San Moteur efter uppvisningen. Foto: Malin Albinsson

– Jag och Micke Johansson pressade Björn lite i fikarummet i veckan och då sa han att han skulle syna Önas Prince från dödens och trodde att han skulle kunna slå honom, berättar Arvidsson.

Inte i toppform

Det är sex veckor kvar till Elitloppet och genom åren har vi sett flera hästar gå från just det här loppet till den stora sprinteruppgörelsen på Solvalla.

– Tanken har hela tiden varit nej till Elitloppet om inte Björn säger att han kan vinna för då startar vi men jag är också väldigt rädd om hästen.

Men man ska också noga poängtera att San Moteur inte är inbjuden till Elitloppet än.

– Det vore konstigt om han inte är aktuell för Elitloppet och den här vinnartiden kan han pressa lite till. Det är inte optimalt varmt i luften och vi har kvar att göra på balansen. Även om det kanske låter dumt så är han inte i toppform än heller.

Sugna trots allt

Så det initiala nej tack till Elitloppet kan alltså ändras till ett ja tack om Solvallas sportchef Anders Malmrot ringer. Eller när Anders Malmrot ringer ska man nog skriva förresten.

– Det är första gången på länge med publik så det är dumt att säga annat att vi är sugna. Elitloppet är trots allt det största man kan vinna i Sverige.

San Moteur, Björn Goop och  Jessica Jonsson i segerdefilering.
San Moteur, Björn Goop och Jessica Jonsson i segerdefilering. Foto: Malin Albinsson

Nästa gång vi får se San Moteur starta kan bli i Lyons lopp på Åby den 7 maj, också ett lopp för enbart femåriga hästar.

– Det var den första tanken vi hade, men nu kanske vi höjer ribban, säger Arvidsson.

Trodde du på en såhär bra insats?

– Ja, det gjorde jag faktiskt. I min värld fanns det ingen som skulle slå honom i det här loppet efter vad jag känt i jobben.

Lysande årsdebut

I Folke Hjalmarssons Minneslopp för femåriga ston årsdebuterade stjärnan Honey Mearas och hennes insats lämnade inget övrigt att önska. Efter en dryg väg fram till utvändigt om ledande Betting Pacer avgjorde hon säkert till slut närmast före Aperfecttric med Magnus Jakobsson.

– Hon gör det väldigt bra, hon hade ett besvärligt läge och fick en jobbig väg fram men vann lätt ändå. Honey Mearas var väldigt bra förra året och mötte hårdare hästar än vad hon gjorde nu. Vi får se nu när hon ska möta andra ston hur det går, sedan får se vi se om Daniel Redén och ägarna vill att hon ska möta hingstarna något under säsongen, sa Örjan Kihlström.

BILDEXTRA: Folkfest på långfredagstravet – kolla om du är med på bild

Artikeltaggar

Björn GoopFärjestadstravetFärjestadstravetHåkan ArvidssonKarlstadSan MoteurSportTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare