Hoppa till huvudinnehållet

Övre Frykens Konstrunda drar igång igen - ”Många gör en hel-helg av det”

Publicerad:
Mille Wulff är ordförande i Norra Värmlands Konstförening. På fredag är det vernissage för de fem konstnärer som ställer ut på Prostgårdslagårn i Torsby, station nummer 16 på konstrundan.
Mille Wulff är ordförande i Norra Värmlands Konstförening. På fredag är det vernissage för de fem konstnärer som ställer ut på Prostgårdslagårn i Torsby, station nummer 16 på konstrundan.

Med start på långfredagen är det dags för Övre Frykens Konstrunda. Efter två års uppehåll är det äntligen dags att ge sig ut längs den 22 stationer långa slingan av ateljéer och gallerier runt Fryken.

– Det finns ett uppdämt behov både hos konstnärer och besökare, säger Gun-Britt Karlsson, samordnare för konstrundan.

Under påskhelgen öppnar konstnärer runt Fryken upp sina ateljéer och gallerier när den populära Övre Frykens Konstrunda går av stapeln igen. Efter ett uppehåll på två år ropar nu både arrangörer och konstnärer: Äntligen!

Under onsdagen pågick de sista förberedelserna inför fredagens vernissage på Prostgårdslagårn. Mille Wulff, ordförande i Norra Värmlands Konstförening, lotsade med van hand målningar, teckningar och skulpturer till rätt plats i lokalen.

På plats fanns även konstnären Malin Lidén.

–Jag hoppas att jag kan ge er en glimt av det oändliga inre rummet och att mina verk väcker en längtan och nyfikenhet hos andra att söka sig inåt.

Övriga medverkande konstnärer på Prostgårdslagårn, som är station 16 på rundan, är Hilma Nordén, Albin Liljestrand, Lisa Wigren samt Petter Brorson Edh.

Malin Lidén ställer ut både tavlor och skulpturer på Prostgårdslagårn.
Malin Lidén ställer ut både tavlor och skulpturer på Prostgårdslagårn.

”Vänt på kuttingen”

Konstrundans samordnare Gun-Britt Karlsson har varit med sedan starten och hon berättar att det här blir 24 gången rundan arrangeras.

– Vi hade egentligen räknat med att fira 25 års-jubileum förra året men pandemin gjorde att vi fick skjuta upp det. Oavsett är det skönt att vi kan ordna det här igen. Det finns ett uppdämt behov både hos konstnärer och besökare.

Allt som allt blir det i år 22 stationer (ateljéer och gallerier) som deltar rundan och man har ”vänt på kuttingen”, det vill säga att ordningen lagts som. Den första stationen blir således Sundsbergs gård där Nedre Fryksdalens Konstförening huserar. Här kan man också ta del av det man kallar för Samutställningen.

– Samutställningen är något jag verkligen rekommenderar för de besökare som inte har så mycket tid. Här finns nämligen verk från samtliga konstnärer representerade, säger Gun-Britt Karlsson.

Från Västra Ämtervik i söder till Vägsjöfors i norr är det ju annars ett visst avstånd och det tar sin lilla tid att besöka samtliga stationer. Gun-Britt Karlsson berättar att många besökare gör en hel-helg av händelsen och bokar rum, äter gott och passar på att hälsa på någon släkting i samma veva.

– Tack vare att vi ligger så nära norska gränsen så får vi många besökare därifrån, men det kommer folk även från närliggande landskap.

Gun-Britt Karlsson var med och startade konstrundan och berättar att man tog inspiration från Österlen där det finns något liknande. ”Det blev jättesuccé direkt så vi körde på helt enkelt.” I år är det 24 gången konstrundan anordnas.
Gun-Britt Karlsson var med och startade konstrundan och berättar att man tog inspiration från Österlen där det finns något liknande. ”Det blev jättesuccé direkt så vi körde på helt enkelt.” I år är det 24 gången konstrundan anordnas.

Nya utställare

Nytillskott för i år är Gunilla och Johan Strandberg som driver Strandbergs konst i Västra Ämtervik. De öppnade sin verksamhet sommaren 2021 som förutom ett galleri också innefattar ett café.

Paret har många strängar på sin lyra och anordnar annars även kurser i konstnärligt skapande och Gunilla Strandberg har tidigare bland annat gett ut både dikt- bild- och ungdomsböcker. Verken de presenterar på konstrundan är främst gjorda i akryl och textil och det verkar vara mycket på gång här även till sommaren.

Arbete och fritid flyter samman, tycker Andreas Poppelier, här med en träskulptur under arbete. Han medverkade i Övre Frykens Konstrunda första gången 2019. Sedan blev det paus, delvis på grund av pandemin, men är nu tillbaka med utställningen Demagogernas tid tillsammans med Magnus Fliesberg som gästspelar i bygden.
Arbete och fritid flyter samman, tycker Andreas Poppelier, här med en träskulptur under arbete. Han medverkade i Övre Frykens Konstrunda första gången 2019. Sedan blev det paus, delvis på grund av pandemin, men är nu tillbaka med utställningen Demagogernas tid tillsammans med Magnus Fliesberg som gästspelar i bygden. Foto: Christian Dyresjö

En annan ”nästan-nykomling” är konstnären Andreas Poppelier som senast ställde ut på Konst i Karlstad. I hans galleri KAIVANTO bjuder man på en utställning med det rätt ruggiga namnet Demagogernas tidevarv. Andreas Poppelier har bjudit in vännen och kollegan Magnus Fliesberg som härstammar från Sollefteå men som numera är aktiv i Eskilstuna. Tillsammans utlovar de en ”kontrastrik installation” vilket även kan innebära en skulpturpark i trädgården om vädret tillåter.

Artikeltaggar

Albin LiljestrandAndreas PoppelierGunilla StrandbergHilma NordénJohan StrandbergMille WulffNöje/KulturProstgårdslagårnVägsjöforsVästra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.