Hoppa till huvudinnehållet

Nya scheman och återställd friskvårdspeng i vården – pengar skjuts till igen

Publicerad:
Bättre scheman och högre friskvårdspeng. Det har kommunstyrelsen klubbat för personalen i Åmåls kommuns vård och omsorg. Genrebild.
Bättre scheman och högre friskvårdspeng. Det har kommunstyrelsen klubbat för personalen i Åmåls kommuns vård och omsorg. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sexveckorsscheman skall återinföras inom vården och friskvårdsbidraget återställs till den gamla nivån.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Åmål har gjort vissa omdisponeringar av kommunens budget för 2022 och skjuter till 1,7 miljoner kronor.

Hur ändringarna tas emot bland dem som berörs återstår att se. Men nu har den politiska majoriteten gjort ett försök att hantera två pyrande glödbäddar, som bland annat flammat upp på denna tidnings insändarplats vid ett flertal tillfällen.

1,7 miljoner kronor extra tillförs välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen, i syfte att möjliggöra sexveckorsscheman.

– Beslutet träder i kraft nu, sa kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) på onsdagen.

I februari tillfördes 2,5 miljoner kronor för att kunna slopa fyraveckorsscheman.

”Tar starkt avstånd”

Kritiken har varit hård bland vårdanställda mot den tidigare schemaläggningen, som ansågs göra det svårt att få ihop livspusslet.

– Jag kan bara hålla med om att det var fruktansvärt. Vi tar starkt avstånd från de skräckexempel som framförts i sociala media och på andra platser, säger Michael Karlsson.

Tanken är att nya och bättre scheman ska tas fram i samråd mellan personal och enhetschefer.

– Det ska inte bli som det varit, säger Michael Karlsson.

Dubbelt så mycket

Samtidigt aviserar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att friskvårdsbidraget för vård- och omsorgspersonal återställs till 2000 kronor. Enligt den ursprungliga budgeten skulle beloppet halveras.

Ändringarna möjliggörs bland annat av att pandemin tog slut snabbare än vad politikerna hade trott. Därmed har det frigjorts en del pengar.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunMichael Karlssonvälfärds- och arbetsmarknadsförvaltningenVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.