Chefernas aprilskämt om psykiatrin upprör personal: ”Ett hån”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Skämtet handlade om hur de skulle bygga ut psykiatrihuset, med slöjd, gympasal, bassänger och rum för mindfulness, yoga och musikterapi”, skriver insändarskribenten.
Foto: Helena Karlsson
Den första april skickade ledningsgruppen på psykiatrin ut ett aprilskämt i deras veckobrev till personalen. Skämtet handlade om hur de skulle bygga ut psykiatrihuset med slöjd, gympasal, bassänger och rum för mindfulness, yoga och musikterapi. Egentligen precis allting vi på golvet vill ha för våra patienter fanns med.

Men sen fortsätter vi att läsa… Det står att rekryteringen av nya arbetsterapeuter och sjukgymnaster börjar 2023, med orden ”först till kvarn”.

Först då förstår vi. Det är ett skämt.

Ledningsgruppen, som inte kan anställa mer personal så det täcker våra nuvarande scheman, skickar ut ett hån på pränt till sin personal. Förminskar och förnedrar vår arbetsplats med att skoja om hur det egentligen borde vara. Och skriver dessutom ”först till kvarn”, precis som att det är så vi är anställda, och så vi tar in folk.

Våra chefer försöker släta över med att säga ”det var väl inte så farligt” när vi ifrågasätter vem snillet är som skrivit brevet - men svar på det får vi inte.

Besviken anställd

***

SVAR DIREKT: Vi ber om ursäkt

Vi är ledsna över att ledningsgruppens veckobrev uppfattades som stötande och ber om ursäkt. Vår avsikt var självklart inte att förminska eller förnedra. Vi tar till oss av kritiken och vill samtidigt understryka att vi är stolta över våra medarbetare och det arbete som görs varje dag.

Agneta Nilsson-Lohse

Verksamhetschef psykiatriska slutenvården

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.