Hoppa till huvudinnehållet

Succéföretag förlorade miljonaffär om armétält – försvaret avbryter upphandling

Publicerad:
Tentipi AB har tillverkning i Sunne. Foto: Bengt Krönström

Tältföretaget Tentipi AB förlorade en upphandling till Försvarets materielverk, FMV, överklagade till förvaltningsrätten och förlorade.

Nu dras hela upphandlingen tillbaka: ”Försvarsmaktens behov har väsentligt förändrats”.

NWT har vid ett flertal tillfällen berättat om tälttillverkaren Tentipi AB, som har tillverkning i Sunne.

De tillverkar tält, ganska lika de som används inom försvaret, men tänkta för camping, friluftsliv, evenemang och annat.

Men Tentipi vann inte upphandlingen, utan valet föll på ett norskt företag som tillverkar plåtcontainrar.

Bengt Grahn, vd för Tentipi AB.
Bengt Grahn, vd för Tentipi AB. Foto: Marina Johansson

Tentipi har bevakat ärendet om upphandlingen via ett konto på FMV:s hemsida och fick häromdagen ett mejl från FMV om avbrytande om upphandlingen.

”Motiveringen till avbrytandet är att förutsättningarna för upphandlingen och Försvarsmaktens behov har väsentligt förändrats sedan annonseringen av upphandlingen. För att tillgodose Försvarsmaktens nya behov krävs större ändringar...”.

Man meddelar att ny upphandling kommer att genomföras.

Bengt Grahn är vd för Tentipi AB och anser att man är världsledande på sin produkt. Fulltecknade orderböcker under 2022 når redan nu en närmast succéartad omsättning.

Kan ni komma att lämna i ett nytt anbud?

– Så kan det absolut vara. I princip ja, men inte nu. Med facit i hand var jag väldigt glad att vi inte vann upphandlingen. Vi hade redan i februari ordrar som motsvarar hela fjolårets omsättning. I det här läget har vi stängt orderböckerna. Vi kan inte garantera att vi hinner tillverka, säger Bengt Grahn.

– Samtidigt är det väldigt positiv situation. Vi kämpar med näbbar och klor för att bygga kapacitet. Det kan vara en bubbla att vi säljer så mycket nu. Det kanske ser annorlunda ut nästa år. Visst vill vi tillverka åt försvaret, men vi är inte där idag. I slutet av året kan vi göra en ny bedömning.

Tälttillverkare på krigsstigen mot Försvarsmakten – fick ej order på 150 miljonerTältkriget för Tentipi är över: ”Vi står inte och faller med det här”
Tentipi förlorade en upphandling på märkliga grunder.Vd Bengt Grahn och riksdagsledamot Lars Mejern Larsson (S).
Tentipi förlorade en upphandling på märkliga grunder.Vd Bengt Grahn och riksdagsledamot Lars Mejern Larsson (S). Foto: Daniel Olausson

Artikeltaggar

Bengt GrahnFMVFörsvarsmaktenNyheterSunneTentipi AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.