Smuts på bilar i Karlstad – kan ha orsakats av Saharasand

Publicerad:
Är det sand från Sahara som hamnat på bilar i Karlstad? Det kan vara det. Foto: Olov Öström

När nederbörd föll i form av regn blev bilarna inte bara blöta – utan också smutsiga. Det kan ha varit sand som blåst upp från Nordafrika.

– Det har passerat lite sandpartiklar över södra Värmland under dagen, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Olov Öström i Karlstad förstod inte hur så många bilar kunde se så identiskt smutsiga ut.

– Jag blev överraskad när jag skulle ut och åka. Bilen är inte så speciellt ren i övrigt men det brukar inte vara smuts på taket och motorhuven. Det här var något utöver det vanliga. Pollen brukar också vara mer gulaktigt än det här, säger han på onsdagskvällen och fortsätter:

– Jag tänkte att det var något tillfälligt men sen borta på Välsviken såg jag flera andra bilar som fått motsvarande dekorering, så jag funderade på om det kan ha varit någon smuts i luften.

Och det var det. Det var något i regnet.

– Det har passerat lite sandpartiklar över södra Värmland under dagen, men det är inga stora mängder, säger Emma Härenstam.

Det kan ha varit sand från Sahara.

– Det har tidigare kommit upp mycket Saharasand så det skulle kunna hamna på bilar. Det är svårt att säga, men det är i det här fallet ingen omöjlighet, menar Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Varför kommer sanden upp från Nordafrika hit?

– Det styrs av hur vindarna ter sig. Sanden drivs upp av vindarna och förs sen hit upp med vinden.

Det kan förstås också vara pollen som landat på bilarna – men det är så här tidigt på året väldigt låga halter, enligt SMHI.

Annan sand. Genrebild.
Annan sand. Genrebild. Foto: Heiko Junge

Artikeltaggar

Emma HärenstamKarlstadSMHIVäderVäderfenomenVälsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare