Partierna i Karlstad vill slippa undan Skutberget som valfråga

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Oviljan att ta upp våra medborgarförslag ökar bara vår kampvilja för att utveckla Skutberget som ett område för rekreation, motion och friluftsliv”, skriver insändarskribenten.
Foto: Helena Karlsson
Tack Karlstads kommun för att ni nu bygger en cykelväg ut till Bomstad. Av trafiksäkerhetsskäl förslog jag denna cykelväg för flera år sedan. Då ansåg ni att det inte var möjligt.

För många år sedan då jag var kommunfullmäktigeledamot förslog jag vi i Karlstad vi skulle börja med sopsortering och återvinning i Karlstad kommun. Det ansågs omöjligt, inte kunde folk lära sig att sortera sopor, sa de ledande i kommunen. Bra att man kan ändra sig men tråkigt att det ska ta så lång tid.

För några veckor sedan skickade Torsten Jarnstam, Willy Wahl och undertecknad in tre medborgarförslag gällande Skutbergets friluftsområde till Karlstads kommun. Våra förslag är:

1. En ny detaljplan för hela området. En plan som ska vara en plan för ett friluftsområde.

2. Rusta upp motionscentralen. Börja under detta år med lättare ”ansiktslyftning” inför motionscentralens 50-årsjubileum den 10 september i år, dagen före valdagen 11 september.

3. Flytta busshållplatsen till vändplatsen söder om den stora parkeringen. En sådan flytt skulle öka trafiksäkerheten och underlätta för barnfamiljer att ta sig till vårt fina Skutberget.

I stället för att presentera våra tre förslag som medborgarförslag valde kommunen att ta in dem i det pågående arbetet. Vi menar att detta förfarande är ett flagrant övergrepp på oss kommuninvånare och på den kommunala demokratin. Om kommunen inte vill publicera ett medborgarförslag kan de om de så vill säga att ”vi arbetar redan med denna fråga”.

Vi vet att de ledande partierna inte vill ha Skutberget som en valfråga. Oviljan att ta upp våra medborgarförslag ökar bara vår kampvilja för att utveckla Skutberget som ett område för rekreation, motion och friluftsliv. Vi ska göra vad vi kan för att Skutberget ska få vara ett friluftsområde och inte en nöjespark.

Även med de senaste fina förslagen är vi tyvärr fortfarande oroliga. I detaljplanen som i dag gäller vill man fortfarande ha någon form av ”dragare” likt Muminparken. Nu under pandemin har Skutberget blivit en allt viktigare lunga för kommuninvånarna. Tänk om Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna kunde tänka om så att vi kan få ha kvar vårt fina friluftsområde, utan tingel tangel.

Jörgen Lenz

Vän av Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.