Hoppa till huvudinnehållet

”Mord, men inte så mycket blod” - Karina aktuell med ny Sunne-deckare

Publicerad:
Karina Johansson är stolt över att hon aldrig gett upp, trots den hårda konkurrensen i bokbranschen.
Karina Johansson är stolt över att hon aldrig gett upp, trots den hårda konkurrensen i bokbranschen. Foto: Jeanette Dahlström.

En lokal debatt om en rivningshotad kyrka inspirerade Karina Johansson till handlingen i sin nya ”mysdeckare” Pastorsänkan som liksom föregångarna utspelar sig i hemstaden Sunne.

Men att hon skulle börja skriva var inte självklart från början.

– Allt började med ett april-skämt, säger Karina Johansson.

"Mord, men inte så mycket blod” så beskriver författaren Karina Johansson sina böcker. Hon kallar genren för ”mysdeckare” och säger att historierna inte kretsar så mycket kring själva polisarbetet i en mordgåta utan att det istället är fokus på människorna som lever i den mördades omgivning, hur vardagslivet ser ut och hur ett litet samhälle reagerar när ett mord sker.

Men att det blir en del luskande kring vem som är mördaren, det blir det såklart också.

– Mina böcker är lite mjukare och inte så mörka som andra deckare, berättar Karina Johansson som på onsdag släpper sin nya bok Pastorsänkan. En i raden av mordberättelser som utspelar sig i Karinas hemstad Sunne.

Självklart val

Att Karina Johansson skriver just om hembygden är något hon inte ens behövde reflektera över när hon väl började skriva.

– Alla skrivarkurser säger ju att man ska skriva om sånt man känner till men det var egentligen inget aktivt beslut att jag skulle skriva om det jag skriver om, det var så självklart från början. Jag känner till mentaliteten och miljön här och det fanns ingen tvekan från min sida vad jag ville förmedla, säger Karina Johansson.

Men det var inte självklart att Karina Johansson skulle börja skriva överhuvudtaget. Hon berättar hon skrev lite noveller som tonåring men att det sedan ”inte skrevs en rad” på tjugo år.

– Jag är kreativ uti fingerspetsarna men länge fokuserade jag bara på att måla tavlor. Att jag började skriva sammanföll med att jag fick jobb som journalist. Min chef gav mig uppdraget att komma på första-april-skämtet ett år och det sporrade mig sedan att fortsätta skriva utifrån min fantasi, berättar hon.

Karina Johansson fortsätter att berätta hur hon den gången först blev väldigt perplex över vad hon skulle hitta på.

– Sen kom jag på att Sunne-borna alltid velat ha ett badhus och hittade på att Reningsverkets bassänger skulle byggas om till just detta. Det blev väldigt lyckat, skrattar Karina Johansson.

Betelkyrkan i centrala Sunne, innan den revs för drygt tre år sedan. Debatten kring rivningen inspirerade Karina Johansson till handlingen i Pastorsänkan.
Betelkyrkan i centrala Sunne, innan den revs för drygt tre år sedan. Debatten kring rivningen inspirerade Karina Johansson till handlingen i Pastorsänkan. Foto: Karina Johansson

Jobbet inspirerade

Arbetet som journalist låg också till grunden för handlingen i den nya boken. För några år sedan blossade det upp en väldig debatt i Sunne kring en gammal frikyrka som stod tom nära centrum. Kommunen vill riva men ett gäng Sunnebor protesterade och startade till och med en förening för att rädda Betel, som kyrkan hette.

– Jag skrev en massa artiklar om det här. Värmlands Museum skickade hit folk som uttalade sig om hur viktigt det var att bevara byggnaden i originalskick även om den var risig. Men kommunen var stenhård, beslutet om rivning var taget, sa man, och så blev det också. Kyrkan revs för ungefär tre år sedan.

Karina Johansson inspirerades av händelsen men i Pastorsänkan får vi följa Sandra som precis håller på att öppna en retrobutik i en gammal frikyrka, här kallad Vintagekyrkan. I den ombyggda kyrkan ska också Danne hålla till, Sandras ”själsfrände” som driver en verkstad. Danne kör en skrotig gammal amerikanare, en riktig ”pilsnerbil”, och detta sticker i ögat på de forna församlingsmedlemmarna som inte har mycket till övers för raggarkulturen. Dessutom vill kommunen riva kyrkan för att skapa parkeringsplatser.

En dag hittas ägaren till kyrkan mördad och i samma veva upptäcks det att Sandras- och Dannes hyreskontrakt saknas. Ska de bli av med kyrkan nu?

Framtiden blir plötsligt väldigt osäker för huvudpersonerna men hur det går och om kyrkan får stå kvar vill Karina Johansson, av förklarliga skäl, inte avslöja.

Värt att kämpa

I skrivande stund håller Karina Johansson inte bara på att förbereda för den kommande bokreleasen. Under påsken firar hon även tjugo år som bildkonstnär med en utställning tillsammans med Ingbritt Nilsson på Ingmårs bygdegård.

– Det är en hysterisk vecka, men det är roligt också. Allt händer på samma gång!

Karina Johansson fortsätter berätta om författandet och vägen till att bli antagen av ett förlag.

– Min resa är verkligen ett bevis på att det lönar sig att kämpa vidare. Att bli antagen till ett förlag är lika svårt som att få igenom en arm i ett nålsöga och jag har gått den långa vägen. Från att ge ut de första böckerna själv, via hybridförlag till att nu bli antagen av ett medelstort förlag. Jag vill förmedla att det kan gå!

Genom att Pastorsänkan ges ut på ett etablerat förlag innebär det att boken får bättre distribution än tidigare och Karina Johansson berättar om sina planer för sommaren.

– Jag och min sambo ska ta husbilen i sommar och åka runt i Sverige. Då kommer jag inte kunna låta bli att gå in i olika bokaffärer och se hur min egen bok står där på hyllorna. Jag är så stolt över detta för jag har verkligen kämpat!

Artikeltaggar

Karina JohanssonNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.