Hoppa till huvudinnehållet

Johan Engberg nöjd när Eva Lisa Holtz arena invigdes

Publicerad:
Johan Engberg, kanslichef hos IF Göta är mycket nöjd med Karlstads nya friidrottsarena Eva Lisa Holtz arena som invigdes på onsdagskvällen. ”Den kommer betyda otroligt mycket för friidrotten”, säger han. Foto: Christer Wik

På onsdagskvällen invigdes Eva Lisa Holtz arena i Karlstad. Med sina dryga 9 000 kvadratmeter är det den tredje största inomhusarenan i Europa.

Mycket folk hade kommit för studera anläggningen.

– Den kommer betyda otroligt mycket för friidrotten, säger Johan Engberg.

Han är kanslichef för IF Göta.

Klubben är en av landets ledande inom friidrotten och Eva Lisa Holtz arena blir deras nya hemmaborg.

– Ja, här kommer vi ha vårt kansli och hela vår verksamhet. Det blir oerhört bra när även utomhusarenan står klar senare i år. Då får vi allting samlat på ett ställe.

– Det är fantastiskt att alla som har varit engagerade i det här projektet har tagit det i mål. Vi har väntat länge på det här, säger Johan Engberg.

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers var mycket imponerad av den nya arenan och gratulerade kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).
Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers var mycket imponerad av den nya arenan och gratulerade kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M). Foto: Christer Wik

Gratulanterna stod i kö den här kvällen. En av dem var Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.

– Det här är en fantastisk arena av europeisk toppklass. Välavvägd och fin. Den kommer betyda oerhört mycket för svensk friidrott när det gäller träning och tävling men också för spontanidrotten.

– Den blir förstås viktig för Karlstad med sitt friidrottsgymnasium och för IF Göta säger han.

Värmlänningen Stefan Olsson, generalsekreterare för Svenska friidrottsförbundet, sken som en sol under invigningskvällen.
Värmlänningen Stefan Olsson, generalsekreterare för Svenska friidrottsförbundet, sken som en sol under invigningskvällen. Foto: Christer Wik

Stefan Olsson, generalsekreterare för Svenska friidrottsförbundet höll med.

– Jag är väldigt imponerad av arenan.

Den började byggas hösten 2020 och budgeten låg på 133,5 miljoner kronor.

– Den har vi hållit, men på grund av lite leveransproblem med takmaterial blev bygget några veckor försenat. Men totalt sett har vi klarat oss väldigt bra under pandemin.

– Och bygget av utomhusarenan flyter på som det ska. Vi räknar med att vara klara i slutet av augusti, säger Erik Olsson, projektledare hos entreprenören Byggdialog.

Drygt 130 miljoner kronor har Eva Lisa Holtz arena som är helt byggd i trä kostat där den ligger på det nya arenaområdet Solstadens sportcenter.
Drygt 130 miljoner kronor har Eva Lisa Holtz arena som är helt byggd i trä kostat där den ligger på det nya arenaområdet Solstadens sportcenter. Foto: Christer Wik

Eva Lisa Holtz arena är med sina dryga 9 000 kvadratmeter Europas tredje inomhusarena för friidrott.

Det är med andra ord en mycket stor skapelse som består av sex stycken 200-metersbanor, åtta 60-metersbanor, rakbanor för 100 meter, längdhoppsgrop, ytor för kastträning och mycket annat.

– Det är dessutom 8,85 meters fri höjd upp till taket, så även Armand Duplantis klarar sig från att slå i.

– Här finns teleskopläktare med plats för över 900 personer som kan skjutas ut så mycket man behöver och det finns banor under den för att utnyttja all plats, säger Pernilla Kortzon, enhetschef för fastighetsprojekt på Karlstads kommun.

Kommunpolitikerna var för dagen sportklädda när de fick en rundvandring i arenan. Från väster Niklas Wikström (C), Monica Bubholz (MP), Erik Nilsson (KD) och Anders Tallgren (S). Till höger entreprenören Byggdialogs projektledare Erik Olsson.
Kommunpolitikerna var för dagen sportklädda när de fick en rundvandring i arenan. Från väster Niklas Wikström (C), Monica Bubholz (MP), Erik Nilsson (KD) och Anders Tallgren (S). Till höger entreprenören Byggdialogs projektledare Erik Olsson. Foto: Christer Wik

Hon berättar att man har sparat 213 ton koldioxid på att bygga arenan i trä.

– Det är den enda friidrottsarenan i Europa i den storleken som är helt byggd i trä och vi har även satsat på det materialet i sargerna runt banan.

– Golvet är ett så kallat sandwichgolv med en gummimatta och en så kallad topping. Det får World atletics-klassning. Det klarar inte inomhus-VM, men väl både Norden-kampen och SM, säger Erik Olsson.

Den nya friidrottsarenan innehåller bland annat sex stycken 200-metersbanor och åtta rakbanor för 60 meter. Många hade kommit för att studera hallen.
Den nya friidrottsarenan innehåller bland annat sex stycken 200-metersbanor och åtta rakbanor för 60 meter. Många hade kommit för att studera hallen. Foto: Christer Wik

Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) var mycket nöjd under invigningskvällen då mängder av medlemmar i olika idrottsklubbar hade bjudits in för att bekanta sig med Karlstads nya storstuga. Den innehåller även kansli, kafé och möteslokaler.

– Vi sju partier som enades om den här satsningen kan vara stolta över vad vi har fått till. Det är ett gott exempel på bra politiskt samarbete, säger han.

Artikeltaggar

Bostad och byggenJohan EngbergKarlstads kommunPer-Samuel NisserPernilla KortzonRåtorpStefan Olsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.