Hoppa till huvudinnehållet

Johan förlorade striden om sitt vita hus – nu tvingas han återigen måla om

Publicerad:
Nu är striden om det ommålade huset slut. Det vita huset kommer blir gult igen.
Nu är striden om det ommålade huset slut. Det vita huset kommer blir gult igen. Foto: Tommy Andersson

Johan Ekstams försök att modernisera Sveriges vanligaste huskonstruktion stoppas. Länsstyrelsen ger kommunen rätt. Johan tvingas nu måla om sitt vita hus gult.

– Vi har inget mer att sätta emot. Deras storebrorfasoner vinner, de har makten att köra över den lilla människan, säger han.

Nu är striden slut för Johan Ekstam.

Kommunen vann.

I sommar tvingas han och frun Lise-Lott måla om sitt vita hus gult igen.

– Det är många som fått igenom sina ommålningar, med lättja har kommunen släppt igenom dem. Helt plötsligt går de hårt mot mig. Varför det? Varför inte med lättja släppa på det här också? Jag målade inte huset chockrosa, jag försöker bara modernisera Sveriges vanligaste huskonstruktion.

Böter

Johan Ekstam bor i en tidstypisk 1970-talsvilla i Hagalund.

Efter att han målat huset vitt fick han böta 7 163 kronor och tvingas återställa färgen på husfasaden eftersom huset bedöms ha kulturhistoriskt värde, vilket NWT berättade om i somras.

Johan Ekstam tog då strid för sitt hus och anlitade en advokat.

Men länsstyrelsen gjorde samma bedömning som kommunen. Huset måste målas om till sin originalfärg.

– Det känns inte bra. Det måste vara lika för alla. Rimligt att vi ska måla om när hela stan är förändrad. Det finns ingen rimlighet i det här.

I sommar kommer Johan Ekstams hus bli gult igen.

– Advokaten har gjort sitt, vi kommer inte runt det. Det måste målas om. Vi har fått dispens att måla om det innan den sista juli.

Läs mer:

Johan målade huset vitt – nu får han både göra om och bötaRamaskri efter Johans ommålade hus – nu svarar kommunen på kritikenJohan, 45, tar strid för sitt vitmålade hus – har kopplat in advokat
Johan Ekstam ville bara modernisera Sveriges vanligaste huskonstruktion.
Johan Ekstam ville bara modernisera Sveriges vanligaste huskonstruktion. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovHagalundKarin MannerKarlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.