Hoppa till huvudinnehållet

Grön utgång hjälper inte

Publicerad:
Förhoppningsvis på väg bort. Foto: Martina Holmberg/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Miljöpartiet upplever nu en sorts genomklappning i opinionen, och kommer att ha problem med att klara fyraprocentsspärren till riksdagen vid valet i höst. Även om det vore glädjande i sig så kommer det tyvärr inte att hjälpa den samlade oppositionen att erövra regeringsmakten.

Mars månads sammanvägda opinion (SR 9/4) ger Miljöpartiet endast 2,9 procent. Så låg siffra har partiet inte haft sedan Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av opinionsinstituten Novus, Kantar Sifo och Ipsos och som görs för Sveriges Radios Ekoredaktion, började för tolv år sedan. Men eftersom Liberalerna ligger ännu värre till med sina 2,3 procent så hjälper inte det för det blågula blocket.

Räknar man bort MP och L så hamnar ändå de rödgröna (förstås inklusive Centern) på 47,9 procent och oppositionen på 45,5 procent. Efter snart två mandatperioder av kaosartat rödgrönt styre är det förstås nedslående siffror.

Socialdemokraterna går upp till 32,6 procent och det är förstås en följd av det oroliga läget i omvärlden. Hur taffligt och senkommet S-regeringen än har agerat när det gäller ökade försvarsanslag, vapenhjälp till Ukraina och nu om ett Nato-medlemskap, så brukar väljare sluta upp bakom sittande regering i ett krisläge. Det är förstås orättvist och frustrerande, men så är det.

Då skall man också komma ihåg att uppgången för S började redan innan och var en konsekvens av bytet från Stefan Löfven till Magdalena Andersson. Till på köpet hoppade Miljöpartiet av regeringen i samma veva, så S slapp det sänket. Även det kan synas orättvist eftersom det ju är S som med vett och vilja rattat en skadlig rödgrön politik under de två mandatperioderna, och därför är minst lika skyldig till allt det som nu ligger MP till last i opinionen.

Miljöpartisterna är förstås frustrerade över de dåliga opinionssiffrorna. Partisekreteraren Katrin Wissing uttrycker också hon frustration när hon säger till Ekot att "vi står ju väldigt starka och stadiga i våra värderingar, och det brukar ju belöna sig". Nu är det nog så att det kanske just är dessa värderingar som väljarna inte uppskattar.

Listan på de misslyckanden som MP:s medverkan (med S goda minne och stöd) bidragit till är lång. Vi har migrationskrisen 2015 med den bristande integration och ökat utanförskap, en slapphänt kriminalpolitik med ökad gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd, cementkris, energikris, industrikris, jordbrukskris med mera.

På något sätt har S lyckats få alla dessa skuggor att falla på MP. Men hur kan någon tro att S skall kunna vända den här skutan rätt. Enligt SOM-institutets vid Göteborgs universitet tycker ändå 60 procent av svenskarna att landet är på väg åt fel håll. Fler svenskar säger sig också vara höger än vänster. Likväl tyder mycket på att S kommer att behålla regeringsmakten också efter valet i höst.

En stor del av detta har med Sverigedemokraterna att göra. De har splittrat det borgerliga blocket då C hoppat i säng med S. Successivt har också centerväljarna kommit att definiera sig mer åt vänster och partiet är nog förlorade för de borgerliga för lång tid framöver. Men även Moderaterna och Kristdemokraterna har haft svårt att artikulera någon vilja om vart de vill ta Sverige, något som försvåras av vilken roll SD då skulle ha.

Artikeltaggar

CementElFörsvaretGängkriminalitetGöteborgs universitetIndustrierIntegrationIpsosJordbrukKriminalpolitikKristdemokraternaLedareLiberalernaMagdalena AnderssonMigrationMiljöpartietModeraternaNatoNovusSifoSocialdemokraternaSR EkotStefan LöfvenSverigedemokraternaSveriges RadioUkraina