Hoppa till huvudinnehållet

Anstaltschefen och ytterligare en chef är tagna ur tjänst

Publicerad:
Kriminalvårdens internutredning utreder oegentligheter som ska ha skett runt verksamheten.
Kriminalvårdens internutredning utreder oegentligheter som ska ha skett runt verksamheten. Foto: Roger Gleisner

Två personer med chefsbefattningar har skickats hem med lön efter att någon i personalen har använt Kriminalvårdens visselblåsarfunktion.

Sektionen för särskilda utredningar inom Kriminalvården har startat en utredning om vad som hänt.

Under april skickades anstaltschefen på Kriminalvårdsanstalten i Karlskoga hem med lön. I samma ärende har ytterligare en anställd med chefsbefogenheter stängts av från sin tjänst också han med lön. Ingen av cheferna är misstänkta för något brott.

Personalen har informerats om att en utredning är påbörjad men ingenting mer.

Upprinnelsen till händelsen är att någon i personalen har använt Kriminalvårdens visselblåsarfunktion. Kriminalvården är fåordig kring vad som hänt.

Inte avstängda

Ulf Mossberg är pressekreterare på Kriminalvården.

– Det jag kan säga är att ingen av dem är formellt avstängda utan är hemma med lön och det är av inrådan av deras chef under det att det pågår en utredning på anstalten i Karlskoga.

Ulf Mossberg säger att det inte handlar om en utredning mot någon av de hemskickade personerna.

– Det utredningen tittar på är att det enligt anmälaren ska ha skett någon slags oegentlighet på anstalten. Anmälan kom in genom en så kallad visselblåsarfunktion som vi installerat för ett halvt år sedan.

Det är en funktion som alla ska ha där en anställd anonymt kan anmäla oegentligheter och det har skett den här gången.

– Anstaltschefen är ansvarig och för att det inte ska finnas en gnutta misstanke om någon påverkan av utredningen så har man valt att han får kliva av.

Inte misstänkta

Ulf Mossberg vill vara tydlig med att det här är en överenskommelse som anstaltschefen och hans närmsta chef har träffat.

– För att, som jag sa, det inte ska finnas någon misstanke om att han ska påverka utredningen och det är inte en utredning mot den personen, säger Ulf Mossberg.

Han säger att inte ens han får reda på vad internutredningen utreder och på frågan om det rör sig om verksamheten så svarar han att det borde det vara.

– Den som anmält anser det och man ska kika på vad som ligger bakom och det är bra att man tar det här på allvar.

En person som jobbar inom Kriminalvården kontaktade KT-Kuriren.

– Vi har fått reda på att något har skett, men det är locket på. Vi får inget veta. Jag har jobbat i ett tiotal år i Kriminalvården och jag har aldrig upplevt att man stänger av en chef på den nivån med lön under en utredning.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlskogaKarlskogaanstalten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.