Hoppa till huvudinnehållet

Svärd slipar formen med hjälp av ukrainska – slår rekord i USA

Publicerad:
För första gången har Minna Svärd sprungit 400 meter häck under 48 sekunder. Det skedde i en collegetävling i Texas.
För första gången har Minna Svärd sprungit 400 meter häck under 48 sekunder. Det skedde i en collegetävling i Texas. Foto: Texas A&M University-Commerce

57,91 på 400 meter häck och 4,05 i stav.

Götas Minna Svärd är i tidig rekordform i USA.

– Jättebra säsongsöppning, säger hon.

Utomhustävlingarna har dragit igång på andra sidan Atlanten och Minna Svärd fortsätter skörda lagrar för sin skola Texas A&M University-Commerce i collegefriidrotten.

23-åringen från Hynboholm har plockat flera segrar och presterat två speciellt utmärkande resultat.

Förra helgen i San Angelo förbättrade hon sitt fyra år gamla personrekord på 400 meter häck med 22 hundradelar till 57,91. Tiden kom anmärkningsvärt nog i försöket, och innebar dessutom tävlingsrekord, regionrekord, arenarekord och skolrekord.

Finalen vann hon på 58,24.

Minna har nu hoppat 4,05 såväl inne som ute. I båda fallen är det distriktsrekord för Värmland.
Minna har nu hoppat 4,05 såväl inne som ute. I båda fallen är det distriktsrekord för Värmland. Foto: Texas A&M University-Commerce

Nästa tävling gick på hemmaplan i Commerce, knappt tio mil utanför Dallas. Minna Svärd tog ännu en häcktriumf, i hård vind, och slog ett fyraårigt arenarekord. Hon bidrog också till vinsten och rekordet i stafett på 4x400 meter, men det var framför allt i stav hon imponerade.

– Jag hoppade 4,05 och var riktigt nära på 4,13, berättar Minna Svärd.

Höjden var personligt utomhusrekord och tangerade bästa innenoteringen från i februari. Som grädde på moset var det också skolrekord, tävlingsrekord, klubbrekord för IF Göta och distriktsrekord för Värmland.

– Vad kul, säger Minna, som inte riktigt kände till det sistnämnda.

– Jag har kämpat för det så det är skönt att allt jobb ger resultat. Jag känner att jag börjar bli mer stabil.

Varför går det så bra nu?

– Träningen har flutit på jättebra, jag har inga skador och jag har inte varit sjuk. Jag har också fått nya lagkamrater som pushar mig väldigt mycket på träningen. En ukrainska (Mariana Shostak) som kommit in är jättesnabb och det är väldigt roligt att träna med henne.

Den nya kamraten påverkas förstås av kriget i hemlandet.

– Hon har det väldigt tufft, men vi ser till att finnas för henne. På Nationals inomhus (nationella mästerskapet) överraskade vi henne med att vi målade ukrainska flaggan på kinderna och satte rosetter i håret, berättar Minna, som nu laddar för Arizona nästa vecka, en till hemmatävling, stora lagtävlingen som kallas Conference och Nationals utomhus i slutet av maj.

– Det här är sista året för mig att tävla för skolan, men jag har egentligen ett år till i skolan. Jag började min masters i höstas. Men jag kommer självklart fortsätta med friidrott, oavsett om jag är hemma eller i USA.

Direkt efter Nationals åker hon till Sverige.

– Det blir lag-SM och förhoppningsvis SM och lite andra tävlingar.

Minna Svärd med lagkamraterna Sofia Khenfar, Naomi Ndukwe, ukrainskan Mariana Shostak och Francesca Aquilino.
Minna Svärd med lagkamraterna Sofia Khenfar, Naomi Ndukwe, ukrainskan Mariana Shostak och Francesca Aquilino. Foto: Texas A&M University-Commerce

Stora SM har hon alltid missat på grund av att terminen startat i USA i början av augusti. Nu behöver hon inte tänka på det, och chansen finns också att debutera i Finnkampen, om hon tar en plats.

– Det hoppas jag absolut på, skulle vara jättekul. Jag har bara varit med i Ungdomsfinnkampen tidigare.

Med 57,91 är hon överlägsen årsbästa i Sverige på 400 meter häck och bara Moa Granat, Vallentuna, var snabbare under hela 2021 (56,84).

Personrekordet på 400 slätt, 54,52, placerade henne som femma i fjol och 4,05 i stav skulle ha räckt till sjätte plats.

Minna Svärd tror att hon kan hoppa ännu högre och springa ännu fortare den här säsongen.

Har du störst potential i stav eller 400 och 400 häck?

– Jag vet faktiskt inte, jag älskar att göra mycket och kan inte välja. För mig tycker jag ändå att det funkar bra. Mina vilodagar från löpning brukar det bli stav och då rör jag ändå benen och de känns fräschare nästa dag. Jag tror kombinationen är väldigt bra för mig.

Värmländska historisk i USA – tog tre guld och slog flera rekordMinna Svärd gjorde rekordhopp i åskdrabbad tävlingSensationell comeback efter krasch och corona – tog historiska guldMinna överlevde olycka i USA: "Helt sjukt att vi gick ur bilen oskadda"

Artikeltaggar

FriidrottIF GötaMinna Svärd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.