Hoppa till huvudinnehållet

Kriser och elbrist gynnar småskaliga vattenkraftverk

Publicerad:
Jag hoppas att den kommande miljöprövningen av vårt kraftverk och dammarna innebär att vi kan fortsätta med verksamheten, säger Henrik Nisser, Alstrums gård, t.h. tillsammans med Erik Evestam, LRF Värmland och Anders Björbole, Coompanion Värmland.
Jag hoppas att den kommande miljöprövningen av vårt kraftverk och dammarna innebär att vi kan fortsätta med verksamheten, säger Henrik Nisser, Alstrums gård, t.h. tillsammans med Erik Evestam, LRF Värmland och Anders Björbole, Coompanion Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Efter en tuff period med miljöprövningar och rivna dammar börjar det så smått våras för de småskaliga vattenkraftverken i Värmland, 60 till antalet. Krig i Ukraina, brist på el och spänt säkerhetsläge i Sverige gör att vattenkraftverkens betydelse för energitillgången ökar.

– Nu skall miljöprövningarna pågå ända fram till 2030, men ägarna av kraftverken hoppas att besluten tas i sådan form att de kan fortsätta och kanske också bygga ut sin verksamhet. Sverige behöver mer el, säger Erik Evestam, Säffle, äganderättsexpert i Lantbrukarnas Riksförbund.

De största vattenkraftverken i Värmland återfinns i Klarälven och de mindre kraftverken finns i biflöden, åar och andra typer av vattendrag, Ett har de gemensamt. De skall tillsammans med dammarna genomgå en miljöprövning enligt miljöbalken från 2008. EU anser att de miljökrav som ställs på de små vattenkraftverken i Sverige inte lever upp till EU:s standard.

– Men nu händer det saker i vår omvärld och härhemma som i positiv mening kan påverka framtiden för de små vattenkraftverken, säger Erik Evestam.

 Vi har investerat fyra miljonr kronor i kraftverket, säger Henrik Nisser, t.v. här tillsammans med Erik Evestam, LRF Värmland och Anders Björbole, Coompanion, Värmland.
Vi har investerat fyra miljonr kronor i kraftverket, säger Henrik Nisser, t.v. här tillsammans med Erik Evestam, LRF Värmland och Anders Björbole, Coompanion, Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Stort projekt

Nu pågår det ett ganska stort projekt i Värmland som handlar om att bygga ut befintliga småskaliga vattenkraftverk och komplettera anläggningarna med solcellsparker och vindkraft.

– I vilken takt de mindre kraftverken kan byggas ut beror helt på de ställda miljökraven. Vi hoppas att det framöver handlar om moderna miljökrav som gör det möjligt för ägarna till kraftverken att kunna fortsätta med sin betydelsefulla verksamhet, säger Anders Björbole, projektledare i Coompanion Värmland.

Henrik Nisser, Alstrums gård, utanför Karlstad, har sedan många år tillbaka ett småskaligt vattenkraftverk som förser 10-talet hushåll och verksamheter i byn med el. Han tillhör gruppen kraftverksägare som åren fram till 2030 får sin verksamhet miljöprövad.

– Det är bara att hålla andan och hoppas att länsstyrelsen fattar ett beslut som går i takt med den stora betydelse kraftverket har för vårt lantbruksföretag och byn i stort..

Henrik Nisser pekar på säkerhetsläget i Sverige och säger så här:

– Jag skulle inte tro att en makt som anfaller Sverige inriktar sig på att bomba vår lilla kraftstation, men det kan vara värre för större anläggningar. I både fred och i ett spänt läge är de små vattenkraftstationerna enormt värdefulla.

Miljoninvestering

Jag skulle inte tro att en främmande makt som anfaller Sverige först skulle bomba vårt lilla kraftverk vid Alstrums gård. Det kan bli värre för större anläggningar, säger Henrik Nisser.
Jag skulle inte tro att en främmande makt som anfaller Sverige först skulle bomba vårt lilla kraftverk vid Alstrums gård. Det kan bli värre för större anläggningar, säger Henrik Nisser. Foto: Jonny Ohlsson

För några år sedan investerade ägarna till vattenkraftverket vid Alstrums gård cirka fyra miljoner kronor i anläggningen. Det handlar med andra ord om ett modernt kraftverk.

Om man räknar in alla småskaliga vattenkraftverk i landet, cirka 1 900 kraftverk, svarar de för en produktion av el motsvarande hela Göteborgs kommuns behov.

- Det kanske får en del att tänka till . Det vill säga att de små vattenkraftverken har enorm betydelse. Det kan också noteras att riksdagen fattat beslut om att värna den småskaliga vattenkraften, säger Erik Evestam.

Orättvist

Under de senaste åren har många privata kraftverksägare, även kommuner, varit nära att ge upp.

– Många tycker att de behandlats orättvist av länsstyrelserna , som de anser har gått för hårt fram med sina äskanden.

I Coompanions projekt finns det också intressanta framtidsfrågor som bildandet av energikooperativ eller små kraftbolag som får en viktig roll på energimarknaden.

– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad de lokala kooperativen kan göra. I dag finns ny teknik som vänder upp och ned på en värld av fossilt beroende och miljöförstöring som vi levt med under lång tid, säger Anders Björbole.

När i tid presenteras det första lilla kraftverksbolaget i Värmland som jobbar med både vatten, sol och vind?

– Det pågår flera intressanta dialoger och kanske har vi något spännande på plats om ett eller två år.

Artikeltaggar

ElErik EvestamLRFNäringslivVärmlands länVattenkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.