Hoppa till huvudinnehållet

En historisk käftsmäll på Hammarö

Publicerad:

Belönad med Stockholms Stads Kulturstipendium 2021 kommer nu föreställningen Vasadottern till Hammarö kommun tack vare initiativet Kulturgaranti.

Alla niondeklassare kommer att få ta del av den originella pjäs om Gustav Vasas skandalomsusade dotter. Cecilia Säverman är både skådespelare och manusförfattare i denna enkvinnesföreställning.

Baserad på den sanna historien om Sveriges skandalprinsessa Cecilia Vasa, som hånades, hotades och hatades för platsen hon tog både politiskt och i sitt obundna kärleksliv.

För 500 år sedan orsakade hon, Cecilia Vasa, Vadstenabullret: den största skandalen i svensk kungahistoria.

Hennes osannolika öde liknar inget annat. I sin strävan efter frihet blev Cecilia Vasa inlåst, bortgift, misshandlad och landsförvisad. Men hon gav aldrig upp.

Genom 500 år gamla brev kan vi följa denna självständighetsikon som överlistade sin släkt, levde som pirat på Östersjön och blev bästa vän med Europas mäktigaste kvinna: Drottning Elizabeth I.

Artikeltaggar

Gustav VasaNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.