Hoppa till huvudinnehållet

Den politiska Gåtan Hammarö

Publicerad:
Gåtan då? Hur kan det vara så bra men samtidigt så dåligt, undrar Kjell-Arne Kolthoff.
Gåtan då? Hur kan det vara så bra men samtidigt så dåligt, undrar Kjell-Arne Kolthoff. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hammarö kan ha mycket bred och hög nivå på sin verksamhet och service till låga avgifter. Alternativt kan man förstås vara slösaktig eller fattar man helt enkelt dåliga beslut, skriver Kjell-Arne Kolthoff.

På sistone har det varit många debattartiklar i NWT angående tillståndet i Hammarö kommun; ekonomi, befolkningstillväxt, bostadsområde med tillhörande vägprojekt, motioner om arvoden och så vidare från bland annat företrädare för Sans och balans och Vänsterpartiet. Jag tänker inte bemöta dessa men de påminde mig om ett ämne jag tidigare tänkt skriva och som jag kallar Gåtan Hammarö. Eftersom vi har val i september känns gåtan för Hammaröborna synnerligen aktuell och väl värd att fundera på.

Hammarö är med över 16 000 invånare ingen stor kommun men heller ingen liten. Hammarö är fyra i länet, större än städerna Filipstad, Hagfors och Säffle. Munkfors och Storfors har strax över 3 000 invånare och är mycket små kommuner. Skatteunderlaget är det bästa i länet med 237 000 kronor per invånare; Karlstad 209 000, Årjäng 167 000 och Eda 166 000. I riket hamnar man av 290 på en god 36:e plats. Danderyd toppar med 429 000 följd av Lidingö 356 000 kronor. Lägst i landet är sorgligt nog Eda och Årjäng med sina 166 000 och 167 000. Riksgenomsnittet är 229 000 kronor.

Kommunens skatteintäkter per invånare uppgår till 57 641 kronor mot riksgenomsnittet 46 732 kronor, vilket betyder att man endast har sex kommuner av före sig; Danderyd med 82 168 kronor samt Lidingö, Kungsbacka, Lomma, Kiruna och Gällivare i fallande skala, alltså ett toppresultat.

Så skriver du en debattartikel

Strålande tider härliga tider skulle Thor Modeen ha sagt. Men många hyser stor oro för Hammarö kommuns ekonomi. Anders Ahl säger att kommunens skuld per invånare uppgår till 124 200 och har därmed 4:e största skuldsättning per invånare i riket. En annan källa anger 9:e största, kan vara olika år. Hur som helst är placeringen oroande hög.

Efter granskning av kommunens skattesats strålar tiden ännu mindre. Den är högst i länet och den 13:e högsta av 290 med 23,12 kronor. Högst är Sorsele, Vindeln och Vännäs med 23,60 kronor. Lägst är Österåker med 16,90 med fem kommuner i Stockholmstrakten på heltalet 17 framför sig. Ser man till hela skattesatsen, kommunal plus regionens, är mönstret likartat. Hammarös är 34,80 mot rikssnittet 32,24 och högst är Dorotea med 35,15. Lägst är Österåker med 28,98 kronor.

Gåtan då? Hur kan det vara så bra men samtidigt så dåligt? Några ledtrådar: Hammarö kan ha mycket bred och hög nivå på sin verksamhet och service till låga avgifter. Alternativt kan man förstås vara slösaktig eller fattar man helt enkelt dåliga beslut. Den höga skatteinbetalningen 57 641 kronor per år och invånare talar mot att Hammaröbon är djärv skatteplanerare eller skattesmitare av rang, om nu någon skulle få för sig det. Allt detta tål att tänkas på. Gåtan bör vara löst före valet i september.

Noteras kan att Hammarö satte något av ett svenskt rekord i skattehöjning med 1,50 kronor år 2019 till sammanlagda 34,80 och som nu 2022 debiteras för tredje året i rad. Ironiskt nog kom Danderyd på andra plats i denna något dystra tävling 2019. De båda kommunernas ledningar hade likartad politisk sammansättning; Hammarö 7 Moderaterna, 2 Centern, 2 Liberalerna, 2 Kristdemokraterna och 2 Miljöpartiet, Danderyd 14 Moderaterna, 5 Kristdemokraterna och 7 Liberalerna. Skillnaden var bara att Danderyds skattesats innan var mycket låg och förblev låg även efter höjningen.

Frågan om sammanslagning med Karlstad aktualiseras men intresset är ljumt, inte minst från Karlstads sida. Annat var det i samband med kommunreformen 1971. Karlstads stadsfullmäktige beslutade då med röstetalet 24-13 förorda att Hammarö skulle tillhöra Karlstadsblocket i sitt yttrande till länsstyrelsen 1963. Hammarö avvisade dock erbjudandet med motiveringen att man inte ville förstöra sin ekonomi. Det gäller att ”förvalta sitt pund”. Kulturgeografiskt och ekonomiskt är givetvis Hammarö och Karlstad en logisk enhet.

Till sist: Vad är det som går och går men aldrig kommer fram? Politikern! Klockan har fått sällskap. Gåtor om politik och politiker står som ”spön i backen”.

Kjell-Arne Kolthoff

Karlstad

Artikeltaggar

Anders AhlÅrjängs kommunDanderydDebattEda kommunFilipstads kommunGällivareHagfors kommunHammarö kommunKirunaKommunalskattKommunerKristdemokraternaKungsbackaLiberalernaLidingöLommaMiljöpartietModeraternaMunkfors kommunÖsteråkers kommunSäffle kommunSorseleStorfors kommunVännäsVänsterpartietVindeln