På utsidan är hotell Selma Lagerlöf sig likt. Men på insidan är ingenting som det en gång var.
Fryksdalsbygden har gjort studiebesök på hotellet som till stora delar är en byggarbetsplats, och som numera fått nytt namn; Selmagården.
Sunne Fastighets har medvetet valt att i stort sett behålla utseendet på fasaden.
– Vi kände att det var viktigt då detta är porten in till Sunne, berättar Sunne Fastighets vd Niclas Jansson.
På insidan däremot, är inte mycket sig likt utan de flesta större öppna ytor har delats upp i mindre rum. I dagsläget är det gamla hotellet en byggarbetsplats, och 50-60 personer arbetar här dagligen. Byggdialog har ett tjugotal underentreprenörer på plats och drygt hälften av dem är lokala, enligt Niclas Jansson.
Hittills är endast nordöstra flygeln färdig och tagen i bruk. Där flyttade hemtjänsten in vid årsskiftet. Det är en stor arbetsplats, då den används av mellan 120-150 personer, spritt över dygnet.
– De nya lokalerna är verkligen ett lyft för oss. Det är en mycket bättre arbetsmiljö, med bland annat centrallager, matsal, omklädningsrum, tvätteri och carport till arbetsbilarna, berättar enhetschef Margareta Reinholdsson.
I sydöstra delen ska Folktandvården flytta in på källarplan samt på första plan och på andra våningen placeras kommunens samhällsbyggnadskontor. I den västra längan blir det särskilt boende med totalt 36 lägenheter. Dessa tre verksamheter ska vara klara för inflyttning sista november.
I lokalen där restaurangen tidigare var, på andra och tredje våningen i mittdelen, kommer Klarälvdalens folkhögskola ha sina utbildningslokaler.
– De kom in i bilden när man valde att flytta folktandvården dit. Regionen har tagit beslut om en flytt av folkhögskolan, och vi ligger just nu i slutförhandling kring kontraktet. Dem har vi deadline för sommaren 2023, berättar Niclas Jansson.
I entrén placeras en ny reception, ungefär där den tidigare receptionen fanns, medan Berlingssalen blir lager och kontor för hjälpmedelsverksamheten som ska flytta in första oktober.
– De västra konferensrummen sparas och kommer i första hand användas till kommunal verksamhet. Men det finns även möjlighet att hyra dem.
Det är ett väldigt stort projekt, som det varit skriverier kring där man hävdar att det blivit dubbelt så dyrt som beräknat från början.
Niclas Jansson, kan du förklara hur det faktiskt ligger till med ekonomin?
– Att det blivit dubbelt så dyrt är en sanning man inte ska ta alltför hårt på. När kommunen köpte Selma, skulle det byggas särskilt boende och kontor till hemtjänsten, och då sägs det att det fanns en budget på cirka 120-130 miljoner kronor. Men efter det har vi fyllt upp fastigheten med både kommunal och regional verksamhet. Utifrån det har vi i dagsläget en budget på 259 miljoner kronor, plus inköp av fastigheten på 16 miljoner. Tidigare låg den på 252 miljoner men efter det har takbyte tillkommit. Det är från tidigt 1980-tal och måste bytas, annars kan inte Byggdialog, som bygger om fastigheten, ge några garantier.
Byggdialogs vd Michael Sundhäll berättar:
– Vi vet inte varifrån 120-130 miljoner kronor kommer. Inte från Byggdialog i alla fall.
Byggdialogs platschef, Torbjörn Paulsson, berättar att Selmaprojektet skiljer sig lite från andra projekt företaget jobbat med.
– I regel är projekteringen färdig när vi börjar bygga. Här är det annorlunda då det är en ständigt pågående projektering.
Vilket Niclas Jansson har en del tankar kring.
– I ärlighetens namn borde det ha gjorts en grundligare konsekvensanalys i starten av projektet. Man borde också ha haft klart för sig vilka verksamheter som ska flytta in och satt en totalbudget redan från början. I princip borde kontrakten ha varit skrivna från start. Nu har det istället växt fram under tiden, berättar Niclas Jansson som tillträdde som ny vd för Sunne Fastighets i februari.
Hur kommer det sig att du valde att söka tjänsten som vd?
– Jag var ekonomichef innan och blev tillförordnad vd i höstas. Jag kände att jag kunde göra något vettigt och att jag hade personalens förtroende. Jag tror de behöver någon som är ganska lugn och trygg. Och för mig personligen känns det som en kul fas i livet att ta den här utmaningen och försöka få till något bra och bli en del av en positiv utveckling i Sunne. Min målsättning är att vi ska bli Sunnes bästa arbetsplats!