Hoppa till huvudinnehållet

Årjängsbo i biofilm med Nicole Kidman och Alexander Skarsgård

Publicerad:
Alexander Skarsgård gör huvudrollen i The Northman. I andra roller finns Nicole Kidman, Ethan Hawk och Björk. Samt tidigare Årjängsbon Magne Osnes Haugen. Foto: Aidan Monaghan/Privat

Först efter 60 startade Magne Osnes Haugen sin skådespelarkarriär. Nu medverkar han i The Northman, en av årets stora biofilmer där han spelar mot bland andra Alexander Skarsgård och Nicole Kidman.

Nyligen var Magne Osnes Haugen i London för premiären av "The Northman" – en vikingahistoria om död, hämnd och starka släktband. Han beskriver filmen som unik och lika vacker som brutal.

– En liten pojke som heter Amleth ser sin far bli halshuggen av sin fars bror, börjar Magne Osnes Haugen och väger orden för att inte avslöja för mycket om filmens handling.

– Pojken växer upp och söker hämnd för sin pappas död.

Amleth i vuxen ålder spelas av Alexanders Skarsgård och i övriga bärande roller syns bland andra Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Willem Dafoe och isländska artisten Björk.

– Jakten på hämnd är grunden i filmen, men det händer en massa andra saker också, försäkrar Magne Osnes Haugen.

Alexander Skarsgård i rollen som hämndsökande Amleth.
Alexander Skarsgård i rollen som hämndsökande Amleth. Foto: Aidan Monaghan

Han berättar om inspelningarna som bland annat har skett på Island och i Nordirland.

– Mina scener spelades in i Belfast. Jag spelar en äldre man som är en slags druid, shaman. En spännande karaktär att spela, det var en utmaning inte minst rent fysiskt. Det var blött och kallt, flera av scenerna är jag naken så när som på en liten trosa.

Under en av inspelningsdagarna ådrog han sig en skada på låret.

– Filmen är inspelad med enbart naturligt ljus, det användes inget konstljus. I en scen när jag står vid ett bål fick jag gå närmare och närmare elden för att mitt ansikte skulle synas. Till slut stod jag så nära att jag brände mig på låret. Skägget hade jag uppsatt som tur var.

Han skrattar och viftar bort skadan på låret och pratar om en känsla för detaljer.

– En av filmens styrkor är att den är autentisk. Rakt igenom. Miljöerna är valda utifrån kunskap, kläder och vapen likaså. Filmen känns rejäl.

Nicole Kidman i rollen som drottning Gudrún i ”The Northman”.
Nicole Kidman i rollen som drottning Gudrún i ”The Northman”. Foto: Aidan Monaghan

”Bott i Årjäng många år”

Rollen fick han genom sin agent, efter att castingansvarig och regissören Robert Eggers sett bilder på Magne Osnes Haugen var saken biff.

– När jag för första gången klev in i makeup-rummet fick jag höra att jag absolut inte fick ändra någonting, jag behövde ingen make up. Det var rätt roligt faktiskt.

Inspelningarna beskriver han som spännande, speciellt scenerna med Alexander Skarsgård.

– Under första inspelningsdagen frågade jag honom om det var länge sedan han var på hemmaplan, jag förklarade att jag var norrman men att jag bott i Årjäng under många år. Vi jobbade tätt tillsammans, han är en underbar person med fötterna gott planterade i backen.

Magne Osnes Haugen under inspelningarna i Belfast.
Magne Osnes Haugen under inspelningarna i Belfast. Foto: Privat

Genom sitt intresse för naturmedicin hade Magne Osnes Haugen viss insikt i den värld som skulle porträtteras i filmen.

– Jag är utbildad shaman. Så under inspelningen kunde jag tillföra några detaljer, vid ett tillfälle kom regissören och klappade mig på axeln som tack för hjälpen. Med min bakgrund som shaman kändes den där rollen som att komma hem.

– Jag kommer att studera naturmedicin tills jag går i graven. Jag har behandlat både människor och djur, både på distans och på plats. En gång behandlade jag hästar i Dalarna från min lägenhet i Spanien. Jag har gjort många udda saker i mitt liv.

Lite spex under inspelningen.
Lite spex under inspelningen. Foto: Privat

Fick stående ovationer

Magne Osnes Haugen har varit aktiv som skådespelare i bara några år. Stolt rabblar han upp några av de 28 produktioner från de senaste tre åren som han medverkat i, det rör sig om allt från reklamjobb till aktuella ”The Northman”.

– När jag gjorde min sista scen i Belfast fick jag stående ovationer från regissören och hela casten. Då ville tårarna tränga fram kan jag säga. Jag är inte van att få beröm, skit kan jag ta hur mycket som helst. Men beröm, det har jag svårt att ta emot. Så hela inspelningen var väldigt känslosam för mig. En otrolig upplevelse.

Han tystnar lite oväntat efter en strid ström av berättelser.

– Tänk, jag började med skådespeleri när jag var 60. I dag är jag 64. Ett år försvann i pandemin, så tre år har jag jobbat. Det är få som får en roll i en Hollywoodproduktion efter så kort tid i branschen. Det är stort!

Hur kom det sig att du sökte dig till skådespeleri?

– Bra fråga. En slump mest. Man sökte statister till " För kärlekens skull", filmen och Ted Gärdestad. Och jag sökte helt enkelt. Det var en av få saker jag inte gjort tidigare. Det blev en liten roll i den filmen och sedan fick jag en roll i en norsk film, det rullade på.

Det ena uppdraget har gett det andra?

– Hela tiden! Jag var med i en Ture Sventon-film och sedan fick jag spela Gustav Vasa.

Fakta

Magne Osnes Haugen

Magne Osnes Haugen, 64, kommer från Haugesund i Norge. Bodde på Wikeberggården i Ner-Klevane, Årjäng mellan 1993 och 2009. Bor numera delvis i Spanien.

Aktuell: Gör en roll i bioaktuella "The Northman".

Empati viktigast

Mellan 1993 och 2009 bodde Magne Osnes Haugens i Årjäng där han hade en hästgård och drev en örtodling.

– Jag var kunglig hovleverantör med mina örter, besökte ofta både Drottningholm och slottet i Stockholm. Jag servade förstklassiga restauranger i Köpenhamn med specialörter, likaså till Nobelprismiddagen några år. När jag gör något gör jag det ordentligt. Aldrig halvdant.

Med nästan irriterad entusiasm fortsätter han.

– Jag vill visa människor att va fan, livet slutar inte bara för att du blir äldre. Få människor fattar att ålder är bara en siffra. Fokusera på det du kan här i livet, sök nya saker. Jag har gjort otroligt mycket i mitt liv – fabriksarbetare, flyttkarl, VD i olika företag och attackdykare. Bland annat. Det har gett mig livserfarenhet.

Använder du den som skådespelare?

– Absolut. Fast det viktigaste för en skådespelare är att ha empati och intuition. I en skådespelares ögon ser du om den lever sig in i rollen eller om den bara säger en massa ord. Du känner om det är på riktigt eller inte. Meryl Streep fick frågan "Vad har du för utbildning?". "Utbildning?", svarade hon. "Livet i sig är en utbildning".

Nu arbetar Magne Osnes Haugen på ett manus till en tv-serie han hoppas kunna spela in i höst.

– Action och drama, det blir en blandning. Jag kommer att göra en av rollerna.

Hela ditt liv verkar vara ett äventyr?

– Ja. Det är det. Du har rätt. Men det har inte alltid varit ett enkelt äventyr, tvärtom ibland har det varit ett helvete. Men ett äventyr? Ja. Jag har aldrig varit tråkig.

Besöker Värmlands biografer

Magne Osnes Haugen kommer att närvara vid följande visningar av ”The Northman” i Värmland: Torsdag 14/4 kl. 19:00 Filipstads Folkets hus, fredag 15/4 kl. 19:30 Bio & Bistro, Kristinehamn, lördag16/4 kl. 17:00 Bio & Bistro Kristinehamn, söndag 17/4 kl. 19:00 Årjängs Folkets Hus

Artikeltaggar

ÅrjängBelfastBioFilmHistoriaHollywoodIslandKändisarKöpenhamnNöje/KulturNordirlandTeaterTed GärdestadViking

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.