Hoppa till huvudinnehållet

Alex Vårstrand: Orbáns valvinst gynnar EU:s federalister

Publicerad:
Orbán är EU:s svaga punkt när det kommer till Ryssland och Vladimir Putin. Till skillnad från resten av unionen har han haft svårt att distansera sig från Ryssland, och premiärministerns goda relation till den ryske presidenten är väldokumenterad, skriver Alex Vårstrand.
Orbán är EU:s svaga punkt när det kommer till Ryssland och Vladimir Putin. Till skillnad från resten av unionen har han haft svårt att distansera sig från Ryssland, och premiärministerns goda relation till den ryske presidenten är väldokumenterad, skriver Alex Vårstrand. Foto: Zoltan Mathe/MTI via AP

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Med Visegrádgruppen satt ur spel, åtminstone till antingen Orbán eller de tre andra ländernas regeringar byts ut, är det tydligt att detta bör tolkas som en vinst på sikt allra särskilt för EU:s federalister, skriver Alex Vårstrand.

Ungern gick nyligen till val och premiärminister Viktor Orbán vann storslaget en ökad majoritet, och därmed är en fjärde mandatperiod säkrad för EU:s längst sittande regeringschef. Resultatet är ett sorgebesked inte minst för federalistfalangen inom EU, men det är mycket möjligt att Orbáns omval faktiskt stärker deras position inom unionen.

Visegrádgruppen, eller V4 som den också kallas, är en mellanstatlig organisation inom EU som består av Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Traditionellt har V4 agerat bromskloss inom unionen när andra länder försökt att agera för fler federala inslag. Kända exempel är förslagen om migrationskvoter. Men relationen mellan V4-länderna är numera svag, och det beror på kriget i Ukraina och V4-ländernas olika sätt att reagera.

Orbán är EU:s svaga punkt när det kommer till Ryssland och Vladimir Putin. Till skillnad från resten av unionen har han haft svårt att distansera sig från Ryssland, och premiärministerns goda relation till den ryske presidenten är väldokumenterad. Även om Orbán nu gett sitt stöd till de sanktioner som EU infört vägrar han konsekvent att gå med på ett handelsstopp mot rysk energi.

Polen däremot, landet som länge ansetts som Ungerns närmaste vän i EU, har gått i motsatt riktning. Sedan kriget bröt ut har Polen konsekvent gått i bräschen för fler och starkare sanktioner och andra åtgärder mot Ryssland. Ungerns och Polens diametralt motsatta positioner har mycket snabbt försämrat deras relation, till ett så pass allvarligt läge att Budapest valde att snabbt ställa in V4:s planerade försvarsmöte mellan ländernas försvarsministrar. Både Polen och Tjeckien hade meddelat att de inte tänkte medverka.

Orbáns EU-block har med andra ord gått i kras, och även om han sitter säkert i Ungern har hans position inom unionen tagit skada. Möjligheterna att försonas med sina forna allierade är sannolikt små, med tanke på krisens omfång och dess stora konsekvenser. Det skulle i så fall kräva ett mycket mer resolut ungerskt avståndstagande från Ryssland, vilket man får bedöma vara osannolikt.

Med Visegrádgruppen satt ur spel, åtminstone till antingen Orbán eller de tre andra ländernas regeringar byts ut, är det tydligt att detta bör tolkas som en vinst på sikt allra särskilt för EU:s federalister, som länge stoppats eller tvingats kompromissa med dessa länder. Vad det kommer leda till återstår att se, men motståndet är svagare än det varit på länge.

Oavsett vad man tycker om Orbán så är det inte enbart ett positivt besked för Sveriges del. Vi må vara EU-vänner och långt ifrån en allierad till Ungern, men vi är också ett av de länder som kräver särbehandling och håller emot när andra medlemsländer trycker på för federalism. Om detta leder till ännu ett slag om euron, europeisk minimilön eller andra förslag återstår att se, men klart är att det blir en tuffare strid när skeptikerna är svaga.

Alex Vårstrand

Elev på SNB:s skribentskola

Artikeltaggar

EUMigrationPolenRysslandSigneratSlovakienTjeckienUkrainaUkrainakrigetUngernViktor OrbánVladimir Putin