Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Siffror och spekulationer från SD tagna ur luften

Publicerad:
Det blir otroligt populistiskt av Sverigedemokraterna att svartmåla Hammarö som en kommun i förfall. För så ligger det inte till, skriver Solweig Gard, Jesper Malgerud och Eva Nordlöf.
Det blir otroligt populistiskt av Sverigedemokraterna att svartmåla Hammarö som en kommun i förfall. För så ligger det inte till, skriver Solweig Gard, Jesper Malgerud och Eva Nordlöf. Foto: Arne Skorup

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Mats Hagström bollar med siffror och spekulationer helt tagna ur luften. Fakta när det gäller badhus är att det endast gjorts en förstudie om behovet, skriver Solweig Gard, Jesper Malgerud och Eva Nordlöf.

Svar till Mats Hagström (NWT 4/4).

Mats Hagström väljer att skriva en debattartikel, inte utifrån relevans och saklighet utan genom undermåliga ideologiska känsloyttranden. Man behöver inte läsa mer än en mening i debattartikeln innan man finner direkta felaktigheter. Vi socialdemokrater har en ideologi som vilar på en demokratisk grund där målet är att skapa ett samhälle som ger alla människor likvärdiga möjligheter att nå sin potential.

I nuvarande majoritet samarbetar vi med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet. Tillsammans har vi stakat ut en långsiktigt hållbar ekonomisk plan för kommunen, och i den planen påbörjar vi en stegvis skattesänkning med början 2023.

Mats Hagström bollar med siffror och spekulationer helt tagna ur luften. Fakta när det gäller badhus är att det endast gjorts en förstudie om behovet. Simkunnighet ingår i skolans läroplan, vi är skyldiga att ordna detta, vilket det verkar som att Sverigedemokraternas Mats Hagström helt har missat. Vi har undersökt möjligheten att slussa våra elever till exempelvis Karlstad, men det råder platsbrist. Nu kan vi dessutom se ett extra hårt tryck på kranskommunernas badhus, då det har varit uppehåll i verksamheterna under pandemin.

Så skriver du en debattartikel

Vi har även behov av rehabilitering och fritidssimning på Hammarö, och därför behövs ett badhus. Vi är bestämda. Vi ska nå vårt mål om att bli Sveriges friskaste kommun! Vilket är ett av kommunfullmäktiges beslutade mål.

När vi kollar i backspegeln så ser vi att en del av kommunens underhåll har varit eftersatt. Det är ett ansvar som alla politiker under tidigare mandatperioder får ta på sig. Men helt ärligt, det är gamla skollokaler vi debatterar. Hur många extra år hade dessa lokaler fungerat? Vi har trots allt ansvar att se till att arbetsmiljön är dräglig för både personal och elever. Vi kommer heller inte ifrån det faktum att den byggtekniken som användes när våra gamla skolor byggdes i dag är helt utdömd. Vilket självklart har påverkat byggnaderna negativt.

Ett vanligt argument från högerkanten av politiken brukar vara att vi socialdemokrater är slösaktiga med skattemedel. Men låt oss vara realistiska. Vi har de senaste 20 åren varit en av de bästa skolkommunerna i Sverige, samt utsedda till den bästa i Värmland flera gånger om.

Vi har en väldigt bra äldreomsorg, vilket finns svart på vitt i de svar som kommer in genom de brukarundersökningar kommunen gör. Vi har ett helt fantastiskt föreningsliv här på Hammarö som vi alla ska vara riktigt stolta över, samt de vardagshjältar som är med och bidrar. Bara i år har vi cirka 60 fotbollslag igång, för att nämna ett exempel. Fantastiskt blir nästan en underdrift.

Det blir otroligt populistiskt av Sverigedemokraterna att svartmåla Hammarö som en kommun i förfall. För så ligger det inte till. Vi har lagt fram en hållbar ekonomisk plan, där vi säkerställer att vi ska kunna behålla en god kvalitet i verksamheterna parallellt med en stegvis skattesänkning. Sverigedemokraterna lovar istället en blixtsänkning skatten och då kan vi bara fråga oss själva en sak. Hur ska det gå till? Resultatet blir ett Hammarö utan innehåll. Det blir ett tomt skal. Snacka om ett politiskt misslyckande.

Vi tror att i valet kommer Hammaröborna med sunt förnuft genomskåda SD:s orealistiska löften!

Solweig Gard (S)

Kommunalråd

Jesper Malgerud (S)

Eva Nordlöf (S)

Socialdemokraterna Hammarö

Artikeltaggar

CenterpartietDebattGrundskolanHammarö kommunKommunalskattMiljöpartietSocialdemokraternaSolweig GardSverigedemokraternaVänsterpartiet