Hoppa till huvudinnehållet

Lindqvist visade vinstvägen – två gånger om

Publicerad:
Michael Lindqvist efter att han gjort 1-0 i powerplay.
Michael Lindqvist efter att han gjort 1-0 i powerplay. Foto: FREDRIK KARLSSON

Fram till måndagskvällen hade Michael Lindqvist inte gjort mål i kvartsfinalserien mot Skellefteå.

När det väl lossnade så lossnade det rejält och med de två första målen i matchen grundlade han Färjestads avancemang till semifinal.

– Rögle eller Frölunda i semifinal spelar ingen roll, säger han.

Sportchef Solveig Voyce hade en spaning som hon skrev på måndag vid lunchtid: det kommer att lossna för Michael Lindqvist i den sjätte matchen.

Och så rätt hon fick, inte bara en gång utan två gånger.

Först slog Lindqvist till i powerplay efter 11.38 och det var ett mål som inte var logiskt sett till matchbilden fram tills dess.

Det målet kom från en ovanlig högerposition i uppställningen.

– Jag har gjort den större delen av mina mål från andra sidan, men det har gått lite troll i det så vi var tvungna att prova något nytt. Jag har testat från den här sidan några gånger tidigare och det är en rätt skön båge att komma i så det var bara att åka in och prickskjuta, säger Lindqvist.

Nya kedjor

Än värre blev det för gästerna från Västerbotten fyra minuter senare är Lindqvist spelades fram av Marcus ”Lilliz” Nilsson och Martin Johansson och prickade in 2-0.

– Bra forecheck av båda två innan det målet, berömmer Lindqvist.

Trots att Färjestad har spelat bra under hela matchserien och varit i förarsätet hela vägen har Tomas Mitell vaskat om i kedjorna i match efter match.

– Jag tycker att det är bra, för även om man vinner matcher finns det saker att förbättra. Där är Mitell lite annorlunda mot vad man är van vid mot tidigare då han kan ändra på ett vinnande lag. Det har visat sig vara bra även om vi förlorade senast.

Sätter det en press på er spelare att leverera på en högre nivå?

– Nej, det vet jag inte. Vi strävar hela tiden efter att ha fyra bra kedjor. Det handlar om att spela bra som ett lag så det är ingen större press.

Berömmer tränaren

Färjestad har mött Skellefteå med ett fysiskt spel i den här matchserien som förhandsfavoriterna inte hade något svar på. 0-4 i matcher och 5-19 i målskillnad under grundserien förvandlades till 4-2 i matcher för Färjestad när det gällde som mest.

– Vi tog kommandot i det fysiska spelet och det är därför som vi har vunnit de här matcherna. Vi har malt på och spelat fysiskt, jag tycker att Skellefteå har hållit på och försökt efter signaler och vi har spelat vårt spel under spelets gång. Det var skillnaden, vi hade en fysik som var överlägsen.

Från sidan har Skellefteå sett sura ut och trötta på det spelet. Var det samma på isen?

– Ja, framför allt i de första matcherna. Vi hade svårt mot Skellefteå i grundserien och vi visste att vi var tvungna att göra något annorlunda. Där har tränaren gjort ett bra jobb att identifiera det som gjort oss vinnande.

Coach Mitell: ”Vi har vunnit som ett lag och förlorat som ett lag”

Nu väntar antingen Rögle eller Frölunda i semifinal.

– Båda lagen kittlar. Frölunda är ett rivalmöte så det vore grymt kul men Rögle är ju seriesegrare. Det kvittar mig men det är klart att ett möte med Frölunda är en speciell serie!

Läs mer:

Skellefteåcoachens hyllning till FBK – och domarna: ”Alla lag får se upp”Furch spikade igen: ”Har försökt stanna kvar i min bubbla”Solberger: Nu är det inget lag som vill möta FärjestadFBK klart för semi – här är lagen de kan mötaFärjestad nollade Skellefteå – vidare till semifinal: ”Fan vad bra vi gör det!”Rydahl om potentiella motståndarna: ”Ska lägga upp en bra game plan”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyMichael Lindqvist

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.