Hoppa till huvudinnehållet

FBK klart för semi – här är lagen de kan möta

Publicerad:
Färjestad är vidare till semifinal, NWT ger er de två möjliga semiscenarierna.
Färjestad är vidare till semifinal, NWT ger er de två möjliga semiscenarierna. Foto: FREDRIK KARLSSON

Det blev en fjärde seger mot Skellefteå.

Färjestad är klart för semifinal för första gången sedan 2019. Hur ser förutsättningarna ut och vilka kan de få möta? NWT ger er de två möjliga scenarierna.

Sedan tidigare är tabelltvåan Luleå och -fyran Frölunda klara för semi efter 4–1 respektive 4–0 i kvarten.

Färjestad slutade, som bekant, sexa och är som bäst rankade trea i en semi och som sämst fyra. Positionen gör en del med seedningen.

FBK:s ranking inför semifinalspelet hänger helt och håller på hur det slutar mellan Rögle, rankade etta, och Oskarshamn, rankade åtta. Serien avgörs imorgon, tisdag i game 7, då det står 3-3 i matcher.

Scenario 1

Förutsättning: Oskarshamn slår ut serievinnande Rögle.

  • Oskarshamn slutade nia i serien och tog sig in via play-in-spel mot Leksand, 2–1 i matcher.
  • I och med niondeplatsen är Oskarshamn slutspelets sämst rankade lag och kommer möta det högst rankade, det vill säga Luleå.

För Färjestad

  • I egenskap av tabellsexa seedas Färjestad som lag tre i semifinalserierna och kommer möta lag två, det vill säga Frölunda.

Inbördes möten under säsongen har slutat med tre Frölundasegrar (6–5 (OT), 4–1, 6–4) och en för Färjestad (3–0) med den totala målskillnaden 16–13 till fördel för Göteborgarna.

Frölunda ”svepte” Växjö i sin kvartsfinalserie på ungefär samma sätt Växjö svepte Färjestad i fjol: tre matcher till sudden och en klar seger i sista matchen.

Poängkungen: Patrik Karlsson, 5 (4+1)

SUPERLIVE: Senaste nytt om FBK och SM-slutspelet

Scenario 2

Förutsättning: Rögle slår ut Oskarshamn.

  • Som seriesegrare går Rögle in i semifinalspelet som högst rankade lag.

För Färjestad

  • I scenario 2 petas Färjestad ner till fjärderankade laget i semifinalspelet och får möta det högst rankade laget, Rögle.

Under de fyra mötena mellan SHL:s två grönvita bollklubbar har det slutat 2–2 totalt med en seger hemma och borta. Färjestad har vunnit två efter ordinarie tid (4–3 SO och 3–2 OT) medan Rögle har 5–2 hemma och 3–0 i Karlstad. Senast lagen möttes var den 15 mars då Rögle vann med 3–0 i Löfbergs arena.

Poängkungen: Valtteri Kemiläinen, 3 (1+2)

SUPERLIVE: Senaste nytt om FBK och SM-slutspelet

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.