Hoppa till huvudinnehållet

Trendbrott: Villapriserna i Karlstad stagnerar: ”Sund utveckling”

Publicerad:
De senaste tre månaderna har villapriserna i Karlstad varit oförändrade, enligt Svensk Mäklarstatistik.
De senaste tre månaderna har villapriserna i Karlstad varit oförändrade, enligt Svensk Mäklarstatistik. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Priset på villor i Karlstad har det senaste året ökat stadigt – en uppgång på 12,7 procent.

Under årets tre första månader har dock trenden brutits då priskurvan planat ut. Priserna har istället minskat med 0,4 procent, jämfört med fjolårets sista kvartal, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– En ganska sund utveckling, säger Linda Nirs, franchisetagare och fastighetsmäklare på HusmanHagberg.

Det senaste året har det sålts 462 villor i Karlstad. Medelpriset ligger på 3 793 000 kronor och kvadratmeterpriset på 29 037 kronor, alltså en uppgång på 12,7 procent jämfört med föregående tolv månader.

– Utbudet i kombination med att boendet har blivit en mer central punkt för familjen har gjort att priset har ökat. Vi har lagt pengarna på hus istället för exempelvis resor, säger Linda Nirs.

Veckans lista: Här är husen som är dyrast i Karlstad

Men priserna har under årets tre inledande månader inte fortsatt att pressas upp, utan har istället planats ut och sedan minskat marginellt. 99 villor såldes under årets första tre månader i Karlstad på ett snittpris på 4 045 000 kronor och ett kvadratmeterpris på 29 301 kronor. Vilket är i paritet med de nivåer som villapriserna låg på under fjolårets tre sista månader.

– Det är en ganska sund utveckling. Vi har hittat en jämvikt i prisbilden lite tydligare än vad vi gjort tidigare. Att pandemin går mot sitt slut kanske påverkar litegrann, men främst beror det på att utbudet har ökat.

– Samtidigt ska vi inte dra för stora växlar av de senaste tre månaderna. Priset på villamarknaden kan mycket väl komma att öka ytterligare framåt.

Ja, hur kan det tänkas bli framöver?

– De kommande tolv månaderna tror jag inte att vi kommer se en lika stor ökning, det kommer nog att vara en mer försiktig ökning och en stabilisering. Jag tror inte att vi kommer att se någon nedgång.

Linda Nirs menar trots allt att det är ett bra köpläge.

– Det är en svår balansgång. Vi ser inte hetsen och den dramatiska utvecklingen nu längre. Det är ett lite sundare läge där vi kommit ikapp. Det är ingen dålig marknad att köpa i. Men det är ju fortsatt höga priser så det är även en bra marknad för säljaren, säger hon.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiHusmanHagbergKarlstadLinda NirsSvensk Mäklarstatistik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.