Wermland operas storslagna operasatsning är på väg in på slutspurten. På onsdag kväll spelas sista föreställningen av Eurydike, men redan nu kan spelperioden summeras som en succé.
– Vi spände bågen och vågade och det gick, säger regissören Linus Fellbom.
Det var en världspremiär som begicks när ridån gick upp för Eurydike på Wermland opera den 10 mars. Hans Ek, arrangör och dirigent, och Linus Fellbom, regissör, ljusdesigner och scenograf, hade skapat en helt ny opera.
De siktade högt och lovade stort. ”Industribarockoperan” skulle ge Eurydike upprättelse i en uppsättning präglad av musikaliska djärvheter och storslagna scenbilder.
Och nog kom publiken:
”Definitivt en publiksuccé”
– Det blev definitivt en publiksuccé och vi har fått mycket credd för att vi vågade satsa, säger operans marknadschef Pernilla Bergland Eduard.
Beläggningen har inte nått 100 procent, men det tror hon har med pandemin att göra:
– Det vittnar många kollegor om i branschen också, säger hon och berättar även att många sett föreställningen mer än en gång.
– Många av dem som kommit har sett den två gånger. Vi har väldigt många återkommande och vi är jättejättenöjda!
”Ögonblickets medium”
Nu går Eurydike in på slutvarvet. Det är föreställningar i helgen samt på tisdag och onsdag kväll. Onsdagskvällen, den 13 april, blir den allra sista.
Regissören Linus Fellbom har dubbla känslor inför slutspurten:
– Scenkonst är ögonblickets medium. Den har sitt liv och sedan ska det försvinna, det hör till, men det är också förfärligt sorgligt! Man vill alltid att det ska få leva för evigt.
Han är också nöjd med utfallet av satsningen, ur det konstnärliga perspektivet.
– Det är alltid en rädsla när man spänner bågen, säger han och berättar att hans största farhåga var att inte infria löftet att ge Eurydike upprättelse – hon vars känslor, tankar och vilja aldrig kommit fram i tidigare versioner av den klassiska berättelsen om Orfeus och Eurydike.
Satsningen höll:
– Jag har en känsla från dem som sett den, att man blir drabbad av berättelsen och hennes öde, så det kan jag lyckligt konstatera att det har vi lyckats med, säger han.
”Ett enormt arbete”
Både publiken och recensenterna verkar ha förstått vad de ville förmedla. Däremot tror han inte att alla förstår hela vidden av det de gjort, i denna speciella satsning, där en mängd musikaliska fragment av alltifrån klassiska operastycken till Einstürzende Neubauten förenats till en helgjuten musikupplevelse.
– Hur svårt det är, och vilken uppgift framför allt Hans har satt för sig, det tror jag inte att alla förstår vidden av. Det är ett enormt arbete han tagit sig för!
Vad tycker du att du har lärt dig på resan med Eurydike?
– För min del handlar det mycket om en känsla av att det gick! Vi spände bågen och vågade och det gick. Vi fick faktiskt ihop det här och då lär man sig att lita mer på sin intuition, säger Linus Fellbom.
Utmanade publiken
En annan lärdom är att det uppenbarligen går att bryta gamla fördomar om vad som ”går hem”.
Vi har utmanat publiken. Hans har fått dra allt till sin absoluta spets, och trots det eller tack vare det, drabbar det människor.
– Det brukar sägas att publiken vill ha det de känner till. Vi har utmanat publiken och hållit fast vid till exempel att inte ta mer kända hitlåtar. Vi ville inte göra en jukeboxmusikal. Det här har tillåtits att vara eget och Hans har fått dra allt till sin absoluta spets, och trots det eller tack vare det, drabbar det människor, säger Linus Fellbom.
Kommer Eurydike att leva vidare och spelas på något mer ställe?
– Sånt där vet man aldrig. Det är svårt att säga. Jag har alltid tyckt det är sorgligt och konstigt att det görs så mycket nyskrivet och så bockar man av spelperioden och sedan faller det i glömska. I operabranschen uppehåller man sig i huvudsak vid flera hundra år gamla verk och när det ska vara nytt, ska det vara det allra senaste.
För Linus Fellbom själv väntar närmaste halvåret uppdrag med ljussättning i Bergen och i London samt med scenografi och ljus på Stockholms stadsteater.
Och sen då, får vi se dig i Värmland igen?
– Ja, men jag tror inte att det är officiellt än, så jag vågar inte säga det, men vi har något på gång där!