Hoppa till huvudinnehållet

Misstag blev storsäljare för Lotta: ”Experimenterandet är det roligaste”

Publicerad:
Reporter Anette Persson
Anette Persson
anette.persson@nwt.se
Fåren är av en allmogeras Åsenfår som ursprungligen kommer från Dalarna.
Fåren är av en allmogeras Åsenfår som ursprungligen kommer från Dalarna. Foto: Helena Karlsson

– Mitt första jobb var i Mariebergsskogen med djuren.

Sedan gjorde Lotta Lindqvist en massa andra saker innan hon nu som 52-åring är bland djur och natur på jobbet igen.

Lotta är en av dem som småskaligt producerar mat i Värmland.

Det är väntans tider på gården i Bråsstorp i Rottneros i Fryksdalen.

Labradortiken Pippi ska ha valpar i veckan.

Grönsaksplantorna väntar på att få komma ut i växthuset.

Lotta Lindqvist själv längtar efter att få träna och tävla med hundarna så att de blir klara för jakt.

Hönsen och fåren ser ut att leva mer i nuet. Och de två katterna vilar ut i soffan efter nattens jakt.

Lotta Lindqvist går sin fjärde odlingssäsong till mötes på gården. Tillsammans med sin kompanjon Börje Wilhelmsson säljer hon grönsaker, honung, lammkött och förädlade produkter på rekoringar och genom Gårdarna i Värmland under namnet Grönsaker och honung i Sunne.

Det är onsdag och Lotta Lindqvist är på väg till rekoringen i Karlstad för att sälja, bland annat, stora påskris med egentillverkade ullprydnader.
Det är onsdag och Lotta Lindqvist är på väg till rekoringen i Karlstad för att sälja, bland annat, stora påskris med egentillverkade ullprydnader. Foto: Helena Karlsson

Hon är en av dem som bidrar till lokal matproduktion i Värmland. Ett arbete som kan vara en utmaning på många sätt, djur och natur uppför sig inte alltid som man tänker sig.

– Ett år tog möss och sork 80 procent av grönsakerna. Vitkål, lök, bönor, allt blev förstört.

– Vi köpte tackor som skulle ha varit betäckta med det var de inte.

Tiken som bara fick en valp, myror som tog över ett bisamhäll och räven som tog hönsen. Det finns många saker som är svåra att styra på en gård.

– Tack och lov har vi väldigt lite mördarsniglar.

Många delar

Ekonomin är också en utmaning i sig.

– Man behöver ha många olika saker på gång för att man ska kunna leva på det här.

Förutom matproduktionen tillverkar Lotta också ullprodukter, som till exempel ullbollar att ha i torktumlaren. Och prydnader till påskriset.

Ett annat ben i verksamheten är uppfödning av jaktlabradorer.

Det går att leva på gården men det kräver en del hushållning.

– Det är väl först i år som siffrorna är ok.

– Jag har inga lån och kan leva billigt. Jag har skalat ner mycket. Det har blivit som en sport.

Nån härlig weekend-resa med kompisarna blir det inte.

– Men det är skönt att inte behöva åka till jobbet innan det ljusnar och komma tillbaka när det redan är mörkt. Min hobby har blivit en del av mitt jobb.

Hjälps åt

Lotta hyr ett hus på gården av Börje Wilhelmsson. De träffades första gången genom uppstartande av fiberföreningen och hjälps nu åt på gården. Som vänner.

– Jag är mer spontan och Börje är mer sansad. Utan honom hade det inte gått, säger Lotta.

Volontärer ofta från andra länder finns tidvis på gården.

– Det är en krydda i sig.

Jaktlabradoren Pippi som snart ska valpa har fått ett eget rum i huset som Lotta hyr av Börje Wilhelmsson.
Jaktlabradoren Pippi som snart ska valpa har fått ett eget rum i huset som Lotta hyr av Börje Wilhelmsson. Foto: Helena Karlsson

– Det är först nu vi har förutsättningarna på plats, säger Lotta Lindqvist.

– Det roligaste är att få experimentera fram nya produkter.

Att hitta rätt smaker kan gå till på olika sätt. Med tålamod och kreativitet, eller av misstag som är fallet med den produkt de säljer mest av, en glaze att smaksätta med vid grillning.

– Det var första året och jag skulle göra en grön tomatketchup men det blev fel. Receptet var på engelska och de har samma ord för vinäger och ättika. Där stod jag med 33 liter av något jag inte kunde använda, säger Lotta.

Blandningen åkte in i frysen tills Lotta berättade vad som hänt för en volontär som också var fransk kock.

– Hon gjorde en marinad av det som jag sen tog över, reducerade ner den lite till och kryddade.

Det har också tagit fram en ”Häxbrygd”, med bland annat chili och ingefära.

– Den är perfekt när man varit ute och blivit kall. En shot av den så går man på igen.

Lotta Lindqvist

Ålder: 52

Lyssnar på: Just nu, Aerosmith

Tittar på: ”Jag älskar ’Hundra procent bonde’ och somnar till CSI”

Äter helst: Thaimat

Dricker helst: Rött vin

Vad gör dig glad?: ”När jag ser någon lyckas med hundträningen och att läsa omdömen från våra volontärer. Vi vill gärna att de ska ha det bra.”

Hönsen går ute tillsammans med fåren och får på så sätt lite skydd från rovfåglar och rävar.
Hönsen går ute tillsammans med fåren och får på så sätt lite skydd från rovfåglar och rävar. Foto: Helena Karlsson

Lotta Lindqvist är född i Malmö och uppvuxen på Sommarro i Karlstad.

Första jobbet var på Mariebergsskogen där hon jobbade med djuren. Och kanske skulle hon gärna ha fortsatt på den banan.

– Det var liksom inte på tapeten att jag skulle gå på Lillerud. Det blev samhällsprogrammet istället.

Jag jobbade mig runt bland annat på kryssningsfartyg. Jag är rätt bra på att jobba.”
Lotta Lindqvist

Som 13-åring bodde hon ett år med sin pappa i Nicaragua. Efter gymnasiet fortsatte hon resa.

– Nicaragua, USA och Västindien, Frankrike och Danmark.

– Jag jobbade mig runt bland annat på kryssningsfartyg. Jag är rätt bra på att jobba.

Grönsaksplantorna är på gång, snart ska de ut i växthuset för att sedan planteras på friland. ”Vi odlar grönsaker på en kvarts hektar och säljer det vi inte behöver själva”.
Grönsaksplantorna är på gång, snart ska de ut i växthuset för att sedan planteras på friland. ”Vi odlar grönsaker på en kvarts hektar och säljer det vi inte behöver själva”. Foto: Helena Karlsson

Sedan har hon arbetat med marknadsföring i mediebolag. Bland annat för TV4 lokalt i Värmland och i Danmark för TV2.

– Sedan flyttade jag till Rottneros och startade eget.

Det är lite drygt tio år sedan tankarna på att göra något annat kom.

– Jag gick en trädgårdsutbildning och en skogsutbildning. Utbildade jag mig till yrkeslärare och jobbade ett par år som det.

Sen kom det stora beslutet.

– Jag bestämde mig för att göra det jag egentligen ville, att komma närmare naturen och leva på en gård.

Händer det att du ångrar dig?

– Nej, det har jag aldrig gjort. Det går att hitta lugna stunder här. Och när det är lugnt så är det verkligen det.

Skulle du rekommendera någon att göra samma val?

– Ja, om de vill. Vi behöver fler bönder.

Lagom till påsk förväntas Pippi nedkomma med sina första valpar.
Lagom till påsk förväntas Pippi nedkomma med sina första valpar. Foto: Helena Karlsson

Rekoring

Reko står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en rekoring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument.

I Värmland finn sju olika rekoringar.

Källa: Hushållningssällskapet

Artikeltaggar

LantbrukRekoringenRottnerosSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.