Hoppa till huvudinnehållet

Från socialarbetare till ölbryggare – Fredrik, 50, valde att skola om sig

Publicerad:
Fredrik Eriksson trivs bland bryggverk och jästankar på Good Guys. ”Jag praktiserade i Göteborg tidigare, på ett större bryggeri. Där var det var mer stressigt”, berättar han.
Fredrik Eriksson trivs bland bryggverk och jästankar på Good Guys. ”Jag praktiserade i Göteborg tidigare, på ett större bryggeri. Där var det var mer stressigt”, berättar han. Foto: Lisa Olaison

Efter 27 år som socialarbetare i Karlstad flyttade Fredrik Eriksson till Halmstad där han fann ett nytt intresse – att brygga öl. I samband med utbildningen till bryggeritekniker är han nu åter i Karlstad, som praktikant på Good Guys.

– Jag är nyfiken av mig, säger Fredrik Eriksson.

Få människor skulle nog lämna ett tryggt och välbetalt jobb som socialarbetare efter 27 år för att satsa på att brygga öl. Men det är precis vad Fredrik Eriksson har gjort som nu påbörjar sin sista praktikvecka på bryggeriet Good Guys i Karlstad.

Som avslutande del i utbildningen till bryggeritekniker innefattas inte mindre än 12 veckors praktik och Fredrik Eriksson har tidigare gjort fyra veckor vardera i Göteborg och i nya hemstaden Halmstad.

– Nån gång ska man ju bo vid havet och nu när barnen har flyttat hemifrån tog jag, frun och hunden Siri chansen att byta miljö. I samma veva fick jag en stark känsla av att jag ville prova något nytt, men att det blev just ölbryggning skedde nästan av en slump.

”Det har hänt otroligt mycket när det kommer till utbudet av öl i Sverige” säger Fredrik Eriksson. Själv har han fått upp ögonen för öltypen stout under utbildningen. Annars är det IPA (Indian Pale Ale) eller NIPA (New England Indian Pale Ale) som är favoriten.
”Det har hänt otroligt mycket när det kommer till utbudet av öl i Sverige” säger Fredrik Eriksson. Själv har han fått upp ögonen för öltypen stout under utbildningen. Annars är det IPA (Indian Pale Ale) eller NIPA (New England Indian Pale Ale) som är favoriten. Foto: Lisa Olaison

– Tanken var att göra något helt annat, något skapande, och egentligen skulle jag lika gärna hamnat på ett bageri eller konditori. Men så hittade jag utbildningen till bryggeritekniker och kände att det här var något som verkade spännande, säger Fredrik Eriksson.

Han flyttade till Karlstad på 90-talet, ”på grund av kärleken”, och är nu glad att vara tillbaka.

– Min son bor kvar här och jag hängde även mycket på Good Guys när jag bodde i stan, det var naturligt att söka sig hit under praktikperioden. Good Guys är ett gemytligt ställe och jag hade lätt stannat kvar här om det fanns möjlighet. De har dessutom stans bästa pizza! skrattar Fredrik Eriksson.

King Koma

Som en del av utbildningen berättar Fredrik att han fått chansen att brygga ett eget öl, i begränsad upplaga.

– Redan innan jag blev antagen på utbildningen började jag brygga lite hemma under enkla omständigheter och det var då jag märkte att det var riktigt kul! Under praktikveckorna i Göteborg fick jag nu chansen att göra en egen öl ”på riktigt” och nu i dagarna har den blivit klar.

Han valde att göra en NIPA (New England Indian Pale Ale) och berättar småleende att han kallar den för King Koma efter ett band han var med i under tiden som student i Östersund.

– Jag vet inte om det är det bästa namnet men man ska ju kalla den för någonting! Jag har dessutom ett Instagram-konto med samma namn så jag tyckte att det passade.

För den som är intresserad har Good Guys köpt in hela partiet som kommer att finnas till försäljning från och med onsdag.

– Jag ska fira det lite med några vänner, flikar Fredrik in.

"Man kunde inte tro att det var så mycket rengöring inblandad i bryggningsprocessen men kommer det in minsta lilla smuts kan en hel ölsats bli förstörd”, berättar Fredrik Eriksson som på onsdag har premiär för den egna ölen King Koma.
"Man kunde inte tro att det var så mycket rengöring inblandad i bryggningsprocessen men kommer det in minsta lilla smuts kan en hel ölsats bli förstörd”, berättar Fredrik Eriksson som på onsdag har premiär för den egna ölen King Koma. Foto: Lisa Olaison

Bokplaner

I samband med utbildningen har Fredrik Eriksson också börjat skriva på en bok om just ölbryggning.

– Vanligtvis brukar jag väga mina idéer länge innan jag bestämmer mig för att satsa på något eller inte, men det här var nog första gången som jag bara körde. Jag fick idén om boken och hörde av mig till ett förlag i Stockholm. Till min stora förvåning nappade de med en gång!

Först ska malten blandas med vatten och värmas successivt, en process som kallas mäskning. Varje del i bryggningen har sin charm tycker Fredrik Eriksson.
Först ska malten blandas med vatten och värmas successivt, en process som kallas mäskning. Varje del i bryggningen har sin charm tycker Fredrik Eriksson. Foto: Lisa Olaison

Vad framtiden bjuder på är än så länge lite oklart. Fredrik Eriksson är medveten om att bryggeribranschen är tuff att slå sig in på.

– Jag tror marknaden är rätt mättad vid det här laget. Ölbryggningstrenden har verkligen exploderat och jag har ingen tydlig plan. Jag tar det som det kommer och även om jag kanske inte blir bryggare på heltid så är en sak som är säkert att det i alla fall blir en bok av det hela!

Artikeltaggar

HantverkKarlstadÖlSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.