Ukraina och Israel – samma kamp

Publicerad:
Israel har också angripits gång på gång av de omkringliggande länderna och fått kämpa för sin existens, skriver Mats Fält. (Bild från Yom Kippur-kriget 1973.) Foto: AP arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den som stöder Ukraina bör också ge sitt stöd till Israel. Dessa båda demokratiska länder lever under samma hot från sina grannländer, skriver Mats Fält.

Ibland dras paralleller mellan konflikterna i Mellanöstern och Rysslands krig mot Ukraina. Slutsatserna är ofta otydliga och präglas ibland av bristfällig logik. Egentligen är det hela ganska enkelt. Samma värden står på spel och vi borde reagera på samma sätt i båda fallen.

Den som stöder Ukraina bör också ge sitt stöd till Israel. Dessa båda demokratiska länder lever under samma hot från sina grannländer. Grannländer som är diktaturer utan respekt för mänskliga rättigheter och där risken för militära angrepp alltid finns. Ukraina är i dag invaderat av diktaturen Ryssland och kämpar för sin frihet och sin existens. Det breda stöd de får från den fria världen är mycket glädjande.

Israel har också angripits gång på gång av de omkringliggande länderna och fått kämpa för sin existens. Mellanöstern och Nordafrika är världens sämsta region när det gäller demokrati, jämställdhet mellan kvinnor och män, skydd för religiösa och etniska minoriteter och respekt för mänskliga rättigheter i övrigt, där många länder har en lika dålig situation som Ryssland.

Så skriver du en debattartikel

Israel är det lysande undantaget som i undersökning på undersökning uppvisar en västeuropeisk standard för mänskliga rättigheter. I den världsledande årliga utvärderingen Democracy Index visades nyligen att Israels demokratiska standard är så hög att landet nu rankas högre än flera EU-länder.

Därför är det viktigt och rimligt att vi visar samma solidaritet när de grymma människorättskränkande diktaturerna runt Israel, som både liknar och samarbetar med Ryssland, hotar att utplåna Israel. Vi måste alla i den fria världen sluta upp bakom Israel på samma sätt som vi sluter upp bakom Ukraina.

Samma typ av resoluta sanktioner som nu sätts in mot Ryssland bör sättas in mot de som på ett liknande sätt hotar Israel. Iran, Syrien, Hezbollah och Hamas hetsar oavbrutet till krig mot Israel. De borde också mötas av omvärldens tydliga reaktioner och avståndstagande.

Vi kan inte ha en moralisk kompass i Europa och en helt annat i Mellanöstern. Våra ställningstaganden måste hålla ihop. Annars blir inte våra argument och protester trovärdiga. Israels frihet och demokrati kan inte vara mindre värd än motsvarande värden i Ukraina.

Invånarna i Kiev och Jerusalem har samma rätt till trygghet från krig och terror. Vi har en skyldighet att bidra på det sätt vi kan – oavsett avståndet mellan oss och platsen där brotten som begås.

Mats Fält

Vice ordförande, Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Artikeltaggar

DebattDemokratiEUHamasIranIslamismIsraelJerusalemKievKrigMänskliga rättigheterRysslandSyrienTerrorismUkrainaUkrainakriget

Läs vidare