Bensinpriserna rusar. Men statistik, som NWT tagit del av, visar att det blivit ännu dyrare att åka buss i Karlstad.
Nu måste värmlänningarna både klara vardagen – och snabbt minska klimatutsläppen.
NWT har räknat ut hur mycket priserna på bensin, diesel och priset för enkelbiljetter och periodkort på Karlstadsbuss (se grafik).
Bensinpriserna har ökat med runt 55 procent på tolv år. Priset på ett 30-dagars periodkort på Karlstadsbuss har ökat ännu mer: med 62,3 procent. Mest har dieselpriset ökat: 81,9 procent.
NWT testar: Det här är smartaste ressättet i stanEnkelbiljetter hos Karlstadsbuss har ökat minst sedan 2010: 27,3 procent.
”... det är valår”
Samtidigt säger FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport att ett sätt att minska klimatutsläppen rejält är att göra det lättare för stadsbor att gå, cykla och åka kollektivt.
Men de ökande drivmedelspriserna har fått svenska politiker från höger till vänster att närmast tävla i att sänka priset vid pump.
– Det har att göra med att det är valår, det är vår enkla analys.
Så förklarar Stefan Andersson, generalsekreterare för Gröna Mobilister, politikernas agerande.
Vill se riktade stöd
Samtidigt finns det både människor i glesbygd och branscher som måste klara att betala sitt bränsle.
Här anser Gröna mobilister att politiken borde tänka om och inte ge så breda stöd som föreslås nu.
– Stöden ska gå till dem som verkligen behöver använda bilen i vardagen för att få det att gå ihop. Det gäller både privatpersoner och företag.
Statistik från myndigheten Trafikanalys visar att de flesta resorna i Sverige görs i städer och tätorter. Enligt Stefan Andersson är 80 procent av bilresorna i tätorter kortare än tre–fyra kilometer. Alltså borde många fler kunna gå, cykla eller åka kollektivt.
– Bor man utanför tätort är bilen ett viktigt verktyg för att få vardagen att fungera, säger Stefan Andersson och fortsätter:
– Men i tätort tror jag mycket av biltrafiken sker av ren bekvämlighet.
”... lågt hängande frukt”
Här går det att göra mycket för klimatet rätt enkelt, anser han.
– Får man bort de resorna är det lågt hängande frukt för att komma närmare klimatmålen.
Han reagerar på att priset på periodkort på Karlstadsbuss har ökat mer på tolv år än bensinpriset.
– Spontant känns det inte så bra. I samhället i stort måste vi få ner antalet körda kilometer med bil. Då är det inte särskilt gynnsamt att kollektivtrafikpriset gått upp mer än bensinpriset.
Över hälften av de kortaste resorna gjordes med bil
2014 gjorde dåvarande Region Värmland en resvaneundersökning i ett antal kommuner i länet. Den visade att runt hälften av alla resor var kortare än fem kilometer.
52 procent av resorna under tre kilometer gjordes med bil liksom tre av fyra resor mellan tre och fem kilometer. Cykelns andel mer än halverades, från 27 till 13 procent, när resan blev mellan tre och fem kilometer.
17 procent svarade att de skulle cykla oftare om det var mer trafiksäkert och 10 procent om de kunde ta med cykeln på buss eller tåg.
I Karlstads kommun skedde var tredje resa under tre kilometer med bil, medan fyra av tio skedde med cykel. 59 procent av resorna på mellan tre och fem kilometer gjordes med bil och 23 procent med cykel.
Något beslut om en ny resvaneundersökning är inte fattat, men diskussioner pågår, enligt Region Värmland.
Fotnot: Gröna mobilister hette tidigare Gröna bilister och är en organisation som vill göra det lättare för konsumenter att resa hållbart genom konsumentupplysning och påverkansarbete.
Fotnot 2: Uppgifterna om bensin- och dieselpriser är indexsiffror som NWT hämtat från Statistisks centralbyrån, SCB. Prisuppgifterna för kollektivtrafiken kommer från Region Värmland. Eftersom SCB bara lämnar ut är indexsiffror har vi räknat på prisökningarna. Siffrorna är inte inflationsjusterade och avser februari månad varje år.
En enkelbiljett på Karlstadsbuss kostade 22 kronor 2010 och 28 kronor 2022. Periodkort för 30 dagar kostade 459 kronor 2010 och 745 kronor 2022.